Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Βούλγαροι, Σέρβοι και ο .."Πόλεμος του Αλφάβητου


Παρουσιάζουμε μια άγνωστη στην Ελλάδα ιστορία, σχετικά με τον "πόλεμο" που ξέσπασε μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας το 1926, όταν αποφάσισε η τότε κυβέρνηση την απαλοιφή δύο γραμμάτων από το Βουλγαρικό αλφάβητο, όπως την βρήκαμε στη Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου και συγκεκριμένα στα αρχεία της εφημερίδος New York Tribune, 26 Μαρτίου 1926.

-Οι Σέρβοι πίσω από τον "Πόλεμο του Αλφάβητου" λένε Βούλγαροι της Νέας Υόρκης - Η απαγόρευση του γράμματος «R» και του διπλού «Ε» αποτελεί σχέδιο συγχώνευσης της εθνικότητας της Βουλγαρίας με εκείνη της Γείτονος χώρας - Η Αρχή είναι αυτό που πονάει

Τα γράμματα του αλφάβητου δεν αποτελούν αιτία για εξέγερση περισσότερο από ότι η φορολόγηση του τσαγιού στην Αμερικανική Επανάσταση

Η αναταραχή στη Βουλγαρία, η οποία επέφερε την παραίτηση δύο υπουργών και τώρα απειλεί τη χώρα με εμφύλιο πόλεμο, δεν προκλήθηκε από την κατάργηση δύο γραμμάτων από το βουλγαρικό αλφάβητο, όπως και ο φόρος για το τσάι δεν ήταν υπεύθυνος για την Αμερικανική Επανάσταση, σύμφωνα με μέλη της βουλγαρικής αποικίας της Νέας Υόρκης. Όπως έχει ειπωθεί και σε άλλους συνδέσμους, είναι η Αρχή του πράγματος.

Οι αποστολές από τη Σόφια κάνουν λόγο για τις σοβαρές ταραχές που ακολούθησαν την επίσημη απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Stemboulisky να παύσει τη χρήση του γράμματος "R" και του διπλού "Ε." Τον Φεβρουάριο, όταν ανακοινώθηκε το διάταγμα, οι φοιτητές οργάνωσαν δημόσια διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Σόφιας, η οποία διαλύθηκε από την αστυνομία, με σημαντικές ζημίες στα ρούχα και τα κεφάλια των διαδηλωτών.

Το καθηγητικό σώμα σε απεργία

Στις αρχές του Μαρτίου, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου της Σόφιας κατέβηκαν σε απεργία αντιτιθέμενοι στην προτεινόμενη αλλαγή, και μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα υποστήριξαν τους εκπαιδευτικούς στην διαμαρτυρία τους. Άρχισε σύγκρουση μεταξύ της ιντελιγκέντσιας και της αστικής τάξης, η οποία έφθασε στο αποκορύφωμά της προφανώς αυτή την εβδομάδα, όταν ο Μ. Tourlakorf, υπουργός Οικονομικών, και ο M. Otnartchevski, υπουργός Παιδείας, παρέδωσαν τα χαρτοφυλάκια τους στον πρωθυπουργό και ενώθηκαν με τη διαμαρτυρόμενη φατρία.

Η πραγματική αιτία, σύμφωνα με τους τοπικούς σπουδαστές Κεντρικών Ευρωπαϊκών υποθέσεων, δεν είναι καθόλου το γράμμα "r" και το διπλό "e" , αλλά εάν η Βουλγαρία θα συνεχίσει να είναι Βουλγαρία, περήφανη και ανεξάρτητη και σε απόσταση από τα άλλα βαλκανικά κράτη, νέα και παλιά,  ή αν θα πρέπει να επιτρέψει την εθνικότητα της και τη γλώσσα της να συγχωνευθεί με αυτήν της γείτονος Σερβίας, που αποτελεί αρχαία αντίπαλο, και άσπονδη εχθρό κατά τη διάρκεια του πολέμου. "Υπάρχουν δύο ομάδες στην Βουλγαρία", εξήγησε χθες ο καθηγητής Michael Pupin, του Τμήματος Ξένων Γλωσσών στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, "Η μία από τις ομάδες πιστεύει ότι τα συμφέροντα της χώρας εξυπηρετούνται καλύτερα με το να έρθει η Βουλγαρία σε συνοχή με τα άλλα Κεντρικά Ευρωπαϊκά κράτη, η άλλη ομάδα επιμένει ότι η Βουλγαρία πρέπει να διατηρήσει την εθνική της ταυτότητα και αντιτίθεται με πικρία σε κάθε προσπάθεια να ευθυγραμμιστεί η χώρα με τη Σερβία. Η δράση της κυβέρνησης με την εξάλειψη των γραμμάτων "r" και το διπλού "e" είναι σχεδιασμένη ώστε να προωθήσει την πολιτική της, δηλαδή να  συντονίσει τη Βουλγαρία με τα άλλα γειτονικά κράτη.

Τα Γράμματα δεν υπάρχουν στο Σερβικό Αλφάβητο

"Το σερβικό αλφάβητο δεν περιέχει τα εν λόγω γράμματα, και, στην πραγματικότητα, αυτά τα γράμματα δεν περιλαμβάνονται στην προφορική βουλγαρική γλώσσα, αν και έχουν ορισμένες σημασίες, στον γραπτό ή έντυπο λόγο. Η χρήση τους στο να δείξουν αν στο προηγούμενο σύμφωνο θα πρέπει να δοθεί σκληρή ή μαλακή προφορά είναι ιστορική. Οι αντιμαχόμενοι της αλλαγής, ως εκ τούτου, επιμένουν ότι με την εξάλειψη αυτών των δύο γραμμάτων, η Βουλγαρία παραιτείται από την κληρονομιά της για το χάος της σύγχρονης χορτόσουπας. Με λίγα λόγια, εκείνοι στη Βουλγαρία που μισούν τους Σέρβους αντιτίθενται στην αλλαγή, ενώ εκείνοι που είναι φιλικοί προς τη Σερβία είναι υπέρ της."

Προφανώς η πλειοψηφία είναι υπέρ της αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός έχει αναδιοργανώσει το υπουργικό του συμβούλιου και συνεχίζει να εκτελεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα, σύμφωνα με τις τελευταίες ειδοποιήσεις που έφτασαν στη Νέα Υόρκη, και το βουλγαρικό κοινοβούλιο ανέλαβε να δώσει ένα χαστούκι που ισοδυναμεί με πρόστιμο περίπου 14.000, και τρεις μήνες φυλάκιση, στον θρασύ αντι-Σέρβο δημοσιογράφο, συγγραφέα ή ιδιωτικό ανταποκριτή, ο οποίος χρησιμοποιεί τα απαγορευμένα γράμματα σε έντυπο υλικό.

Έρευνα-ψηφιοποίηση/μετάφραση: Independent Greek Net
(
MacedoniaHellenicLand.Eu - HellasOnTheWeb.Org)
Το πρωτότυπο της εφημερίδας New York Tribune

Διαβάστε επίσης: Βουλγαρικές μειονότητες και ένα αναγνωστικό που μεταμορφώθηκε σε.. Μακεδονικό!

"Eξηγήσαμε στον ειδικό διαμεσολαβητή τις θέσεις μας για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

12.04.11
Παραθέτουμε τη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, Δρ. Αντώνης Παπαδόπουλος, στον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο του Greek American News Agency, ξεκαθαρίζοντας έτσι το τοπίο για τα όσα συζητήθηκαν στην συνάντηση του με τον Μάθιου Νίμιτς, και τα οποία δεν μεταφέρθηκαν ορθώς στα διάφορα δημοσιεύματα που ακολούθησαν της συνάντησης.


Ο ιατρός Δρ. Αντώνης Παπαδόπουλος, νεοεκλεγείς  πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, με αφορμή την συνάντηση της ιστορικής οργάνωσης με δράση που καταγράφεται από τα τέλη της 10ετιας του 1949 και σελίδες λαμπρές στο ενεργητικό της,  με τον ειδικό διαμεσολαβητή του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς στις 11 Μαρτίου στο γραφείο του τελευταίου στην Νέα Υόρκη, τις δηλώσεις της Παμμακεδονικής μετά την άτυπη  συνάντηση και την τοποθέτηση του κ. Νίμιτς σε κανάλι των Σκοπίων περί μακεδονικής γλώσσας αποσαφηνίζει τι συζητήθηκε σε εκείνη την συνάντηση.  Δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση τα όσα συζητήθηκαν σε εκείνη την συνάντηση, ή σε οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν δεν έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα. Ο νέος πρόεδρος της Παμμακεδονικής, Δρ. Παπαδόπουλος άξιος διάδοχος της Νίνας Γκατζούλη, και βαθύς γνώστης του ζητήματος συναντήθηκε με τον ειδικό διαμεσολαβητή του

BBC: Ο Έλληνας ήρωας Αλέξανδρος και οι Σλάβοι των Σκοπίων

Το BBC μας έχει συνηθίσει σε ρεπορτάζ για τα Σκόπια, στα οποία το κρατίδιο αναφέρεται ως "Μακεδονία", όπως, δυστυχώς, έχει αναγνωριστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρόσφατο ρεπορτάζ όμως, αποτελεί έκπληξη, καθώς αυτή τη φορά το BBC αποφάσισε να παρουσιάσει και την Ελληνική πλευρά, ορμώμενο από την αγωγή των Σκοπίων κατά της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο.

Παραθέτουμε βίντεο καθώς και μεταφρασμένα αποσπάσματα από το ρεπορτάζ , το οποίο ξεκινά από το
Skovin, μια μικρή πόλη κοντά στην πρωτεύουσα των Σκοπίων, όπου βρίσκεται, μαθαίνουμε, ένας από τους μεγαλύτερους οινοπαραγωγούς της χώρας. Το κρασί του, πωλείται με τις ετικέτες "Μακεδονικό Κόκκινο" και "Μακεδονικό Λευκό". Ο διευθυντής του οινοποιείου παραπονείται, καθώς λέει ότι πρόσφατα οι πωλήσεις στον μεγαλύτερο ευρωπαίο αγοραστή, τη Γερμανία, έχουν πέσει κατακόρυφα.
Γιατί αυτό; Διότι κανείς δε μπορεί να εισάγει προϊόντα που φέρουν τον όρο "Μακεδονικός", λόγω του ότι η Ελλάδα - προνοώντας θα έλεγε κανείς- κατοχύρωσε τον όρο από το 1989. να μπλοκάρει την εξαγωγή προϊόντων που φέρουν το όνομα "Μακεδονικός" τα οποία διακινούνται από την πΓΔΜ. 

Πράγμα που σημαίνει, πως η Ελλάδα μπορεί - και οφείλει -
Τα Σκόπια, έξαλλα από το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν να συμμετέχουν και επίσημα στο ΝΑΤΟ, κατηγόρησαν την Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 (σ.σ. επιλεκτικά ξεχνώντας πως επίσημη πρόσκληση δεν θα δεχθεί η χώρα, παρά μόνο αφού επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας).
Ο Μιλόσοσκι ωστόσο, κρίνοντας από τη συνέντευξη του στο BBC, διαπιστώνουμε ότι δεν έχει αλλάξει τροπάριο:
"Δεν θέλουμε να μας επιβληθεί μια λύση σχεδιασμένη από την Ελλάδα για το όνομα της χώρας μας. Θα πρέπει να ζήσουμε με αυτό το όνομα και η αξιοπρέπεια των πολιτών μας βρίσκεται σε κίνδυνο.(!!!) Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αναγνωρίσει ότι υπάρχουμε, ότι είμαστε Μακεδόνες, ότι έχουμε βαθιές ρίζες σε αυτό το έδαφος και ότι οι Μακεδόνες δεν έχουν καμία κακή σκέψη ή κρυφές ατζέντες εναντίον της Ελλάδας".
(Ούτε λόγος βέβαια για το γεγονός πως τα Σκόπια  παραβιάζουν ανελειπώς την Ενδιάμεση Συμφωνία από την πρώτη μέρα που αυτή υπογράφτηκε, ζητώντας προκλητικά από τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να αναγνωρίσουν τη χώρα ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", και οικειοποιούμενοι τον Ελληνικό πολιτισμό ! )

Ξαναγράφοντας τη ιστορία
Με τον τίτλο αυτό ξεκινάει το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ από το BBC, στο οποίο γίνεται λόγος για το δικαίωμα που ισχυρίζεται ότι έχει η ΠΓΔΜ να τιμήσει τον Αλέξανδρο, από τη στιγμή που γεννήθηκε στην αρχαία Μακεδονία. Ωστόσο, συνεχίζει λέγοντας πως, σύμφωνα με την Ελληνική πλευρά, δεν υπάρχει εθνοτική συνέχεια μεταξύ του μεγάλου ηγέτη των Ελλήνων και των Σλάβων των Σκοπίων (ναι, είναι γεγονός! το BBC κάνει για πρώτη φορά λόγο για Σλάβους των Σκοπίων!). Και με φόντο το μετονομασμένο αεροδρόμιο των Σκοπίων, ο βρετανός δημοσιογράφος, καταλήγει με την εξής παρατήρηση: "Πρόκειται για αρχαία ιστορία που χρησιμοποιείται σε μια στυγνή μοντέρνα διαμάχη".

"...Τα ελληνικά σύνορα βρίσκoνται δύο ώρες δρόμο νότια των Σκοπίων. Η πινακίδα στα σύνορα λέει: "Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα. Καλώς ήλθατε στην Μακεδονία". Οι κάτοικοι της περιοχής αυτής είναι εξαιρετικά υπερήφανοι για την ιστορία τους. Στην συμπρωτεύουσα της Ελλάδας, Θεσσαλονίκη, στέκεται περήφανο στην παραλία, το άγαλμα ενός ανθρώπου: του Μεγάλου Αλεξάνδρου... "  *
'Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική', δηλώνει σε συνέντευξη του ο Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. 'Δεν υφίσταται ανεξάρτητο Μακεδονικό έθνος. Τα Σκόπια κλέβουν την ιστορία μας, παρουσιάζοντας την ως δική τους, έχοντας βλέψεις στην περιοχή μας'.
"Οι Έλληνες είναι βαθιά συνδεδεμένοι με την ιστορική τους κληρονομιά, και δε θα συγχωρήσουν ποτέ την κυβέρνηση τους για την αλλαγή στάσης πάνω στο ζήτημα της ονομασίας" *
'Αυτή είναι η Μακεδονία', βλέπουμε να δηλώνει ο Πάρης, κάτοικος της Θεσσαλονίκης, δείχνοντας το έδαφος. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε ότι χρησιμοποιούν το όνομα της Μακεδονίας. Είναι η κληρονομιά μας, η καταγωγή μας, η ιστορία μας. Δεν θα μπουν ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση'.
Στη συνέχεια, ακούμε μια ακόμη κάτοικο της Θεσσαλονίκης να απαντά στο ερώτημα του Βρετανού δημοσιογράφου σχετικά με τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών ότι είναι Μακεδόνες: "Λένε ψέματα. Αν διαβάσει κανείς ιστορία, την πραγματική ιστορία, θα δει πως όλα είναι εδώ. Εδώ, εδώ είναι η πραγματική Μακεδονία".
Δείτε απόσπασμα από το σχετικό βίντεο του ρεπορτάζ

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο απλά, που δεν χρειάζονται λόγια

Το SPREAD πέρασε τον Γ.Δείκτη του Χρηματιστηρίου !!!
επί κουρασμένου: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: 2.764 - SPREAD: 202
επί ξεκούραστου: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: 1.297 - SPREAD: 1.378

ΚΑΑΚΥΑΜΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Άργος Ορεστικό, 17/ 5 / 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του Κ.Α.Α.Κ.Υ.Α.μεΑ. Καστοριάς ανταποκρινόμενοι στους στόχους του Κέντρου για προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών στον τομέα της φυσικής αποκατάστασης και στον τομέα της κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης των Α.μεΑ., προβήκαμε στην κατάρτιση και υποβολή πρότασης για Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) τεσσάρων (4) ατόμων με νοητική υστέρηση (ΝΥ) στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς.

Οι κύριοι λόγοι που μας οδήγησαν στην απόφαση αυτή είναι ότι τα άτομα με νοητική υστέρηση έχουν ανάγκη υποστήριξης και παρακολούθησης σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όταν για τον οποιοδήποτε λόγο εκλείψει η γονεϊκή φροντίδα και δεν υπάρχουν κοντινοί διαθέσιμοι και ικανοί για κηδεμονία συγγενείς, υφίσταται σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης για τα πρόσωπα αυτά και κάποιες φορές παρακολουθούμε στα Μ.Μ.Ε. να εξελίσσονται προσωπικά δράματα απόγνωσης και περιστατικά που ακυρώνουν το επίπεδο του πολιτισμού μας και θέτουν αμείλικτα ερωτήματα για την ηθική και την ανθρωπιά μας. Για αν αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες δομές που θα εξασφαλίζουν στα άτομα με νοητική υστέρηση μια αξιοπρεπή διαβίωση με λειτουργική ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο. Για αυτό και η δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) αποτελεί πάγιο αίτημα και εναγώνια έκκληση των γονέων των ΑμεΑ.

            Επίσης, με δεδομένα α) ότι δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα στην Καστοριά και σε όλη τη Δυτική Μακεδονία οι δομές που θα εξασφαλίζουν υποστηριζόμενη – ημιαυτόνομη διαβίωση σε ΑμεΑ, β) ότι στο Νομό Καστοριάς είναι καταγεγραμμένα διακόσια είκοσι (220) άτομα με νοητική υστέρηση (ΝΥ) γ) ότι υφίσταται αίτημα του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καστοριάς, από τα στοιχεία του οποίου προκύπτει ότι σημαντικό ποσοστό των παραπάνω ατόμων δεν είναι δυνατόν να διαβιώσει αυτόνομα και χρήζει της κατάλληλης υποστήριξης και δ) ότι είναι απαραίτητη η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προκειμένου να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για εργασία,  κρίναμε ότι η ίδρυση και λειτουργία ΣΥΔ στη Καστοριά θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και θα συμβάλει στην επίλυση ενός σημαντικού κοινωνικού προβλήματος.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ DIGITAL PUZZLE - ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Από τις 15 έως τις 23 Μαΐου 2011 πραγματοποιείται στο Λαιμό Πρεσπών το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα DIGITAL PUZZLE για τη χρήση των Νέων Μέσων στην εργασία με νέους (youth work).

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 20 νέοι που εργάζονται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις από 10 χώρες της Ευρώπης (Ολλανδία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Μάλτα και Ελλάδα).

To DIGITAL PUZZLE θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να παραμείνουν σε επαφή με τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται στον τομέα των Νέων Μέσων και εργαλείων, και τα ενσωματώσουν στην εργασία τους. Η εμπειρία άλλωστε μας έχει δείξει πως όταν τα Νέα Μέσα συνδυάζονται στην εργασία με νέους, παράγονται ποιοτικές τοπικές δράσεις, βιώσιμα αποτελέσματα και επιτυχημένες νέες μορφές συμμετοχικότητας.

Το πρόγραμμα διοργανώθηκε και υλοποιείται από την Κοινωνική Οργάνωση Νέων Global Soma, με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., ενώ έχει τη στήριξη και του Δήμου Πρεσπών.

Τo Σάββατο 21 Μαϊου (στις 8 το βράδυ) στο χώρο του Παλαιού Δημαρχείου (Λαιμός Πρεσπών) θα πραγματοποιηθεί προβολή ταινιών που έχουν δημιουργηθεί από τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Οι συμμετέχοντες σας προσκαλούν να τις παρακολουθήσουμε όλοι μαζί!

Για περισσότερες πληροφορίες:
Αθηνά Μουρτιάδου (Τ: 6972990565

Η κυβέρνηση οφείλει να δείξει συνέπεια και να κάνει πράξη αυτό το πλέγμα έργων για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας

Φλώρινα 17/5/2011
ΑΕΑΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Νομού Φλώρινας, κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για το έργο της στάγδην άρδευσης της Πρέσπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Από την πρώτη στιγμή δήλωσα την ικανοποίηση μου για ένα έργο το οποίο αποτελεί
καθολικό αίτημα των φορέων.
Το     έργο  εντάσσεται  στο  πρόγραμμα   «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»,,   το   οποίο  η
προηγούμενη Υπουργός, η κ. Μπατζελή, μόλις το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση,
αδρανοποίησε.   Σε   αυτό   το   πρόγραμμα   είχε   προγραμματιστεί  για  υλοποίηση   το
συγκεκριμένο έργο που θα κοστίσει 10 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Η ανακοίνωση του σημερινού Υπουργού αφορά καταρχήν την εξασφάλιση του ενός
εκατομμυρίου ευρώ για τη μελέτη. Υπολείπονται τα βήματα για την υλοποίηση και
παράδοση του έργου. Πιστεύω ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα, χρειάζεται όμως η προσοχή
μας για να αποφευχθούν καθυστερήσεις.
Στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» η Ν.Δ. είχε προγραμματίσει για υλοποίηση επίσης, τη
στάγδην άρδευση  των  Δήμων Αμυνταίου,  Φιλώτα, Αετού,  την ολοκλήρωση   του
φράγματος Παρορίου, την κατασκευή αρδευτικού δικτύου της Χειμαδίτιδας, μελέτες
αναδασμών με παράλληλα έργα και την χορήγηση ποσών σε κάθε Δήμο και Κοινότητα
για αγροτικά έργα.
Συνολικά προγραμματίστηκαν έργα 76.000.000 ευρώ για το Νομό Φλώρινας.
Άρα, από τη δεδομένη ικανοποίηση για την εξέλιξη του έργου στην Πρέσπα μέχρι τις
θριαμβολογίες ο δρόμος είναι μακρύς.
Η κυβέρνηση οφείλει να δείξει συνέπεια και να κάνει πράξη αυτό το πλέγμα έργων για
ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.
Διαφορετικά, υπονομεύοντας την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής θα είναι υπόλογη.
Από το Πολιτικό Γραφείο

ΔΑΚΕ ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ


Αρ.Πρωτοκ.  10                                                     Φλώρινα  18/05/2011                                                     



Σύσσωμη η ΔΑΚΕ όλων σχεδόν των πρωτοβάθμιων Σωματείων (και της ΓΕΝΟΠ) ξεκαθαρίζει την  θέση της για τις δηλώσεις του Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά.
Η θέση μας διαχρονικά παραμένει η ίδια.  ΔΕΗ  51%  στο Δημόσιο . Αυτές είναι και οι αποφάσεις μέσα από τα συνέδρια μας. Αυτές  τις θέσεις πρόβαλε και ο Πρόεδρος όταν ήρθε  στο Λεκανοπέδιο.
Τι άλλαξε από τότε; Ποια μεγάλα οικονομικά συμφέροντα πίεσαν;
Πρόεδρε με αυτές τις θέσεις στην ουσία χτυπάς την περιοχή μας και το Λεκανοπέδιο. Γιατί Πρόεδρε δεν ζήτησες την γνώμη των τοπικών  Βουλευτών πρώτα;  
Η περιοχή μας τόσα χρόνια στηρίζει την εθνική οικονομία της Χώρας, την ενεργειακή της εξάρτηση με  μεγάλο ποσοστό εις βάρος της υγείας πολλές φορές των κατοίκων της. Γιατί Πρόεδρε μας αγνόησες;
Εμείς ήμασταν που πήραμε την απόφαση να βγούμε μπροστά  μαζί σου γιατι πιστεύαμε ότι έδινες ελπίδα στο Λεκανοπέδιο μας . Γιατί ξαφνικά μας απογοήτευσες;
Η ΔΑΚΕ ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ όπως και όλες οι ΔΑΚΕ  των πρωτοβάθμιων Σωματείων καθώς και της ΓΕΝΟΠ  κάνει  έκλυση έστω και αυτή την στιγμή να αναθεωρήσεις την θέση σου. Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο  και για Εθνικούς λόγους!!!
Ζητούμε την Συστράτευση  των Βουλευτών της Ν.Δ. της περιοχής μας στον αγώνα αυτό.
¨ΟΙ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ¨

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΚΕ ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ


   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ             Ο ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤ.



                  ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                                       ΑΞΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Βάναυση προσβολή της Ιστορικής μας παρακαταθήκης από τα Σκόπια με την τοποθέτηση ανδριάντων των Μακεδόνων Βασιλέων στη κεντρική τους πλατεία

ΛΑ.Ο.Σ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Θέμα: « Βάναυση προσβολή της Ιστορικής μας παρακαταθήκης από τα Σκόπια με την τοποθέτηση
ανδριάντων των Μακεδόνων Βασιλέων στη κεντρική τους πλατεία ».

ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ



Κύριε Υπουργέ,

σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο και τα Ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε, στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός Ν.
Γκρούεφσκι ετοιμάζεται να παρουσιάσει ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του
Φιλίππου Β΄ στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων πριν από τις τοπικές εκλογές της 5ης
Ιουνίου.
Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η εφημερίδα Vreme, με τον τρόπο αυτό το κυβερνών κόμμα
VMRO-DPMNE “θα μπορέσει να εκπληρώσει τον προεκλογικό του μύθο σχετικά με τον
μεγάλο πατριωτισμό του ηγέτη του Νίκολα Γκρούεβσκι”. Τμήματα του μνημείου έχουν
ολοκληρωθεί, ενώ έχει αφιχθεί και η φάλαγγα η οποία θα τοποθετηθεί στη βάση και θα
πλαισιώνει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της
εφημερίδας, επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής αποτελεί η δήλωση του δημάρχου Τσένταρ,
Βλάντιμιρ Τοντόροβιτς, ο οποίος υποστήριξε πως οι εργασίες για το άγαλμα θα ολοκληρωθούν
σύντομα.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ :

Πως αντιδρά η Κυβέρνηση σε αυτή την ανιστόρητη ενέργεια της κυβέρνησης των Σκοπίων που
προσπαθεί να καπηλευθεί « Μνημεία» του Ελληνικού Πολιτισμού, προσβάλλοντας βάναυσα την
ιστορική παρακαταθήκη του Λαού μας όπως είναι οι Μακεδόνες Βασιλείς Μέγας Αλέξανδρος και
Φίλιππος ο Β’;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Άγγελος Κολοκοτρώνης
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης ΛΑ.Ο.Σ

Αναμένεται απάντηση απο το αρμόδιο υπουργείο.......

Δύο Πόλεις, δύο λίμνες, μία ιστορία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σας διαβιβάζουμε το χαιρετισμό του Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Νομού Φλώρινας κ. Ευστάθιου Κωνσταντινίδη, στην παρουσίαση του Λευκώματος της I. Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας με τίτλο « Δύο Πόλεις, δύο λίμνες, μία ιστορία»


«Δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να μελετήσω το βιβλίο και το λεύκωμα με τίτλο «Δύο πόλεις, δύο λίμνες, μία ιστορία».
Γνωρίζω όμως ότι κάθε προσπάθεια της Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας προσεγγίζει την ιστορία με τον απαιτούμενο σεβασμό, με σοβαρότητα και υπό το πρίσμα της τιμής, που πρέπει να αποδίδουμε στους αγώνες των προγόνων μας να διατηρήσουν μέσα τους την ορθοδοξία και την πατρίδα.  
Αποτελεί τύχη για εμάς τους Φλωρινιώτες να εντρυφούμε βαθιά στην ιστορία μας μέσα από εξαιρετικά πονήματα, ανθρώπων εμπνευσμένων με έντονα τα στοιχεία της φιλοπατρίας και της δίψας για γνώση.
Όπως τύχη είναι, να έχουμε μπροστάρη και πνευματικό μας ποιμένα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας Πατέρα Θεόκλητο.
Η ποιμαντορική του ράβδος, σύμβολο της αλήθειας και της δικαιοσύνης.
Εύχομαι ο Θεός να του χαρίζει υγεία και μακροημέρευση, όπως και σε όλους τους άξιους συνεργάτες που συνεπικουρούν το έργο του, κληρικούς και λαϊκούς.
Η γη, οι λίμνες, τα βουνά, η πορεία των πόλεων αποτελούν ενιαίο κομμάτι που συμβάδισε με την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό από τα βάθη των χρόνων.
Δυστυχώς κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1912-13 διαχωρίστηκε βίαια.
Είναι εκπληκτικό όμως πως η Φλώρινα και το Μοναστήρι έδεσαν και δημιούργησαν από κοινού έναν πυρήνα πνευματικότητας και δημιουργίας.
Πως οι πρόσφυγες του Μοναστηρίου και οι κάτοικοι της Φλώρινας συνευρέθηκαν τόσο γρήγορα στην κοινή προσπάθεια και δημιούργησαν τη νέα πόλη, γιατί έτσι νιώθω και επιθυμώ να ονομάζω, ίσως και αυθαίρετα, τη Φλώρινα, μετά την απώλεια του Μοναστηρίου.                                                                     
Δε μπορούσε όμως να γίνει διαφορετικά. Φανερώνεται άλλωστε στις εκκλησιές, στις αγιογραφίες, στα προσκυνήματα, στη βαθιά πίστη στο Ορθόδοξο δόγμα. Είναι οι αδιάψευστες αποδείξεις του λευκώματος. Όπλο στην αδιάκοπη επιχείρηση διαστρέβλωσης της ιστορίας.
Η ωριμότητα των ανθρώπων, τα κοινά χαρακτηριστικά, η ισχυρή αντίληψη, ότι η αλληλεγγύη θα δώσει την ώθηση, δημιούργησαν ένα κράμα δυνατό, αδιάσπαστο και κυρίως αληθινό.
Θεϊκή ευλογία.
Η ιστορία δεν παραγράφεται και σίγουρα δεν ξαναγράφεται. Πάνω σε αυτήν όμως συνεχίζουμε, διατηρώντας τις παρακαταθήκες και έχοντας πάντα στη ψυχή μας την αγάπη για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, που για μία ακόμη φορά θα μας κρατήσει ζωντανούς στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς ενός ακόμα πολέμου, χωρίς αίμα, αλλά πιο ύπουλου και καταστροφικού».



Από το Πολιτικό Γραφείο