Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΣΤΟ ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ

Στις 16 Οκτωβρίου 2011 ο δήμος Αμυνταίου προχώρησε στην διοργάνωση εκδήλωσης στην μνήμη των πεσόντων των γαλλικών στρατευμάτων κατά την διάρκεια του Α παγκοσμίου πολέμου στο Μακεδονικό μέτωπο. Είναι νομίζω η ώρα πια κατάλληλη, να ενημερωθεί και το ευρύ κοινό, για το πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα και πρωτοβουλία μου και πως κατέληξε, να οργανωθεί όπως πρόχειρα και ανεπαρκώς οργανώθηκε.
   Ήταν τέλη του 2008 και ήδη από προηγούμενη έρευνά μου σχετική με την ιστορία της περιοχής είχα συγκεντρώσει ιστορικό υλικό  μαζί με μαρτυρίες κατοίκων και για την παρουσία των στρατευμάτων την Ανταντ στην περιοχή Ξινού Νερού –Αμυνταίου. Θέλοντας, να αναδειχθεί ένα ξεχασμένο κομμάτι της τοπικής μας ιστορίας και να αποκτήσουν οι πολίτες πρόσβαση σε αυτό, το οποίο είχε πολλές σκοτεινές πτυχές, λόγω της μη ύπαρξης πολλών και διασωθέντων στοιχείων από την περίοδο εκείνη, αποφάσισα ορμώμενος από την επιτυχία, που είχε μία άλλη πρωτοβουλία μου για τον εορτασμό της απελευθέρωσης του Αμυνταίου από τους Τούρκους, να έρθω σε επαφή με το γαλλικό προξενείο και να θέσω υπόψη τους το ιστορικό υλικό όπως και την ιδέα μου να διοργανωθεί μια εκδήλωση στο Ξινό Νερό, που ήταν η έδρα των γαλλικών, ιταλικών, ρωσικών και υπόλοιπων στρατευμάτων της Αντάντ στην περιοχή. Πράγματι κατά τις συζητήσεις μου με το γαλλικό προξενείο, οι οποίες άρχισαν τελη του 2008 καταρχήν τηλεφωνικά  και μετά την δική του θετική ανταπόκριση, έθεσα υπόψη του γάλλου προξένου σε συνάντηση μας το πλαίσιο μια τέτοιας εκδήλωσης, η οποία πρότεινα, να περιλαμβάνει α) την τοποθέτηση μιας πλάκας ή ενός μνημείου στο Ξινό Νερό για την ανάμνηση της παρουσίας των γαλλικών στρατευμάτων την εποχή εκείνη β)την διενέργεια έκθεσης φωτογραφίας με φωτογραφίες διαφόρων πηγών από εκείνη την ιστορική περίοδο, που βρίσκονταν στην κατοχή μου γ)παρουσίαση με ομιλία μου του ιστορικού υλικού, που είχα συγκεντρώσει μετά από έρευνα δ) συνάντηση και από κοινού εμφάνιση τους των χορωδιών του Αμύντα και της γαλλόφωνης χορωδίας της Θες/νίκης Choralia, την οποία είχα την χαρά, να ακούσω από κοντά σε εκδήλωση στην Θες/νικη,  θέμα για το οποίο έφερα σε συνεννόηση τους υπεύθυνους των χορωδιών έγκαιρα.   

Κατακρεούργησαν το πράσινο στα Δικαστήρια

Συνεργεία της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Βόλου κατακρεούργησαν τη βλάστηση του κήπου των Δικαστηρίων. Καταστράφηκε κάθε είδους βλάστηση κατά τρόπο ανάλγητο και προκλητικό.
Πολίτες που διαπίστωσαν αυτό το φαινόμενο αγανάκτησαν. Πήραν μεγάλα κομμένα κλαδιά από τον κήπο των δικαστηρίων και αφού τα έσυραν δια μέσου των οδών Ιωλκού και Δημητριάδος, κατέληξαν στο Δημαρχείο. Τα κλαδιά τα ανέβασαν στο γραφείο του Δημάρχου και όταν εμφανίστηκε ο Δήμαρχος εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την πολιτική της Υπηρεσίας Πρασίνου και ζήτησαν από τον πολιτικό της προϊστάμενο Δήμαρχο Βόλου να απαιτήσει από αυτή τη συμμόρφωσή της με την ορθή πρακτική για το πράσινο.

             ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ         Γιάννης Γερόπουλος                                                           Κώστας Βολιώτης

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συνεχείς είναι οι καταγγελίες πολιτών προς την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας για παράνομη υλοτομία, κυρίως στο Πήλιο. Η επιστροφή πολλών πολιτών στις ξυλόσομπες και η αύξηση των τζακιών έχουν κάνει ελκυστικό το «επάγγελμα» του λαθροϋλοτόμου και έτσι η αποψίλωση των δασών οργιάζει.
Πριν μερικές μέρες μάλιστα έγινε και ένα επεισόδιο στα Χάνια Πηλίου όπου πολίτης που διαμαρτυρήθηκε απειλήθηκε από λαθροϋλοτόμο και κυνηγήθηκε.
Οι δασικές υπηρεσίες αδρανούν προφασιζόμενες ότι δεν διαθέτουν οχήματα και βενζίνη. Για να κάνουν ελέγχους στις εισόδους της πόλης του Βόλου,  από όπου περνούν συνεχώς, κυρίως Σαββατοκύριακα, τα καραβάνια των ξύλων, το κόστος της βενζίνης είναι λιγότερο από ένα ΕΥΡΩ!!!
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας προκειμένου να αφαιρέσει κάθε πρόσχημα από τους δασικούς υπαλλήλους, προτίθεται να πληρώσει από δικά της χρήματα τα απαραίτητα καύσιμα για τη διενέργεια ελέγχων. Αν μάλιστα δεν διαθέτουν όχημα προτίθεται να τους διαθέσει και όχημα.
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο τέλος οι δασικοί δεν θα έχουν αντικείμενο δουλειάς, αφού δε θα υπάρχουν δάση!

             ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ         Γιάννης Γερόπουλος                                                           Κώστας Βολιώτης

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΩΣ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ


ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  -
 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ»
 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ
 
 
Δια της παρούσης ανακοινώνεται ότι στο Μικρό Αμφιθέατρο της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,
 
την    Πέμπτη 15  Δεκεμβρίου 2011
και   ώρες 10 π.μ. -13 μ.μ. & 15 μ.μ. - 19  μ.μ.
 
θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα :
 
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
ΩΣ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ:
 
Επιμέρους θέματα: Τρόποι προσέλκυσης της προσοχής των μαθητών στη σχολική τάξη-Μέθοδοι για να γίνει ένα (οποιοδήποτε) μάθημα πιο ελκυστικό-Οι Παραστατικές Τέχνες ως μοχλός αναγωγής των μαθημάτων σε ποιοτικά και ενδιαφέροντα-Εμπειρίες και προτάσεις εκπαιδευτικών σε αντίστοιχα επίπεδα- Ο εκπαιδευτικός σε ρόλο εμψυχωτή και υποκινητή ευχάριστων καταστάσεων
 
Θα γίνουν δεκτές θεωρητικές, ερευνητικές και πρακτικές προσεγγίσεις (εργαστήρια).

ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ - ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΠΟΥ ΦΟΒΟΣΑΣΤΑΝ ΧΘΕΣ

        Η εργατική τάξη της χώρας βρίσκεται πλέον σε απόγνωση. Καθημερινά ζούμε την κατάρρευση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
Ζούμε επίσης την μεθοδευμένη μείωση των μισθών μας και τις επιπτώσεις των περικοπών αυτών στην ζωή μας. 
Ø  Στην ΔΕΗ
       Από το 2008 δειλά, δειλά στην αρχή και τελευταία με ιδιαίτερη επιθετικότητα, η οικονομική και πολιτική εξουσία μας αφαίρεσε το 50% του μισθού μας και όλες τις  κοινωνικές παροχές που βελτίωναν την ζωή των οικογενειών μας.
Εάν προσθέσει κανείς την ουσιαστική κατάρρευση των υπηρεσιών πρόνοιας και υγείας το περιβάλλον ζωής των εργαζόμενων στην ΔΕΗ γίνετε εφιαλτικό. 
      Τι έκανε το συνδικάτο για την ανεργία, Τι έκαναν γι αυτό οι μεγαλοσυνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΓΕΝΟΠ;
Ο Παναγόπουλος εξαντλήθηκε και μας εξάντλησε με άκαπνες 24ωρες απεργίες και υποτονικές  συγκεντρώσεις, ενώ το Π.Α.ΜΕ. έφευγε από το Σύνταγμα όταν συγκεντρωνόταν το μεγάλο πλήθος των αγανακτισμένων εργατών και πολιτών.
Ø  Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ;
       Δυστυχώς κάθε φορά απέφευγε την ουσιαστική ρήξη με την κυβέρνηση βυθίζοντας την ζήτηση του ρεύματος μόνον στις ανάγκες της χώρας. ΝΑΙ. Η ΒΟΥΛΗ ΝΑ ΕΜΕΝΕ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ!! 
Δυστυχώς το απέφυγε. Έτσι δώσαμε το δικαίωμα. Έτσι φτάσαμε εδώ.
Να μας παίρνουν συνεχώς ΔΩΡΑ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΜΙΣΘΟΥΣ, ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ. ΜΑΣ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΟΛΑ!
    Χάσαμε τα λεφτά μας. Χάσαμε τα δικαιώματα μας. Χάνουμε την ζωή μας.
    Το χειρότερο χάνουμε την ζωή των παιδιών μας.
Ø  ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΑΝΤΟΥ.

ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΕ ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΡΑ.

Τελικά έχουμε το δικαίωμα στην δύσκολη αυτή εποχή για την χώρα μας και ειδικότερα για την περιοχή μας να προβάλλουμε προσωπικές εκτιμήσεις και άλλου είδους σενάρια που διοχετεύονται από παπαγαλάκια της Κυβέρνησης;(Όσο υπάρχει ακόμα). Γιατί ξαφνικά αλλάζουμε κατεύθυνση ενώ υπάρχουν αποφάσεις από θεσμικούς εκπροσώπους και την ομοσπονδία μας για την κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5;
Έχουμε η δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε με την τύχη της περιοχής και του λεκανοπεδίου; Αγαπητοί μου συνάδελφοι οι ώρες είναι κρίσιμες, οι μέρες που έρχονται είναι ακόμα δυσκολότερες. Δεν νομιμοποιούμαστε  από κανέναν, και ειδικά όταν εκπροσωπούμε εργαζομένους , να εκφράζουμε άλλα συμφέροντα και όχι της κοινωνίας,
Κατανοούμε ότι τα ποσοστά της ανεργίας είναι πολύ υψηλά στο Λεκανοπέδιο μας και πρέπει πάση θυσία να βρούμε τρόπους ΟΛΟΙ ΜΑΣ τουλάχιστον να διαφυλάξουμε τις ήδη υπάρχουσες εργασιακές θέσεις.
Άποψη όλων των φορέων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι ότι πρέπει να μπει μπροστά η μηχανή της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Για μια ακόμη φορά η Φλώρινα αδικείται. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχει αφετηρία τον Νομό μας. Τα σενάρια για την πώληση μονάδων απλά αλλάζουν κατεύθυνση.
Τώρα μιλούν πλέον και για την Μελίτη 1.Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Λιάνη σε τηλεοπτική εκπομπή όπως και σε συνέντευξή του σε τοπικό ραδιόφωνο. Αυτά για τα οποία το Σωματείο μιλούσε πριν ένα χρόνο έρχονται και επιβεβαιώνονται. Ίδωμεν όμως ίσως δεν προλάβουν λόγο της αστάθειας που επικρατεί στην χώρα μας.
Μέσα σε όλη αυτήν την αβεβαιότητα έχουμε και το εξής ανεξήγητο: Στην τελευταία προκήρυξη  με αριθμ. 16610/07 του Λ.Κ.Δ.Μ.(8μηνα)  από τις 347 θέσεις τεχνιτών διαφόρων ειδικοτήτων  μόνο οι 36 αντιστοιχούν στον Νομό Φλώρινας.
Γιατί αυτή η δυσαναλογία των θέσεων;
Βλέπουμε ότι για μια ακόμη φορά ο Νόμος Φλώρινας αδικείται.
Γιατί κύριοι;
Δεν υπάρχει ανεργία στην Φλώρινα; Ή μήπως λύσαμε εμείς το πρόβλημα της ανεργίας και δεν το γνωρίζουμε;
Κάνουμε έκλυση στους φορείς μας να πάρουν θέση.
·        Δεν θα ανεχθούμε άλλη αδικία.
·        Δικαίωμα στην εργασία έχουν όλοι

                              Κοινοποίηση:
Αντι/χη Περ/κής  Ενότητας κ. Ηλιάδη Δημήτριο
Δήμαρχο Φλώρινας κ. Βοσκόπουλο Ιωάννη
Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Ιωσιφίδη Ιωακείμ 

Ανακοίνωση επί του θανάτου Γιάννη Αντωνόπουλου

Ανακοίνωση
Ο Σύλλογος Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης, εν μέσω του βαρύτατου πένθους για τον αιφνίδιο, αδόκητο και οδυνηρό θάνατο του κορυφαίου Φλωρινιώτη στον χώρο τον Γραμμάτων τέως Πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Αντωνόπουλου απεφάσισε ομόφωνα:
1. Να παραστεί στην κηδεία του
2. Να εκφράσει δημόσια την οδύνη του για την απώλεια ενός πολυτιμότατου Έλληνα, Μακεδόνα, Φλωρινιώτη Δασκάλου, η οποία γίνεται ακόμη πιό οδυνηρή λόγω της χρονικής στιγμής κατά την οποία συνέβη ενόσω η Πατρίδα χρειάζεται , όσο ποτέ άλλοτε, τα επίλεκτα τέκνα της.
3. Να διοργανώσει, στην μνήμη του, Επιστημονικές Εκδηλώσεις σε Φλώρινα και Αμύνταιο, διότι τούτο πρέπει στον "Δωρικό" Γιάννη Αντωνόπουλο.
Η πνευματική Φλώρινα έμεινε φτωχότερη.
Εκφράζουμε την ευχή και την ελπίδα οι νεώτεροι Φλωρινιώτες Επιστήμονες να του μοιάσουν και να τον ξεπεράσουν.
Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για τον φίλο Γιάννη Αντωνόπουλο...
Ο Πρόεδρος ΔΣ                                                  Η Γεν Γραμματέας
Δημήτρης Γάκης                                                 Γεωργία Λιαντζάκη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ

Στο Μικρό Αμφιθέατρο της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, την    Πέμπτη 15  Δεκεμβρίου 2011 και   ώρες 10 π.μ. -13 μ.μ. & 15 μ.μ. - 19  μ.μ. θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα :
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΩΣ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ:
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Επιμέρους θέματα: Τρόποι προσέλκυσης της προσοχής των μαθητών στη σχολική τάξη-Μέθοδοι για να γίνει ένα (οποιοδήποτε) μάθημα πιο ελκυστικό-Οι Παραστατικές Τέχνες ως μοχλός αναγωγής των μαθημάτων σε ποιοτικά και ενδιαφέροντα-Εμπειρίες και προτάσεις εκπαιδευτικών σε αντίστοιχα επίπεδα- Ο εκπαιδευτικός σε ρόλο εμψυχωτή και υποκινητή ευχάριστων καταστάσεων
 
Θα γίνουν δεκτές θεωρητικές, ερευνητικές και πρακτικές προσεγγίσεις (εργαστήρια).
Στην ημερίδα προσκαλούνται να συμμετάσχουν με εισήγηση ή ως ακροατές, διδάσκοντες σε ελληνικά Σχολεία και Ιδρύματα κάθε βαθμίδας, δηλαδή νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, φοιτητές, μεταπτυχιακοί, διδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες.
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής (αυστηρά με την λήξη της Ημερίδας).
ΤΕΛΙΚΗ  ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ : 30 Νοεμβρίου 2011 – 24:00 το βράδυ
στα mail  sgargalianos@uowm.gr  και  siderisy@otenet.gr
Πληροφορίες στα τηλ. 6944-134.004 & 6982-151.928

Ούτε καν ΣΥΓΝΩΜΗ για την ταλαιπωρία μας!!

Το τριήμερο της 28ης τελείωσε επεισοδιακά για τη χώρα αλλά και για τους ταξιδιώτες, κυρίως φοιτητές, της γραμμής Αθήνα- Λάρισα- Φλώρινα.
       Κυριακή 30/10, πολλοί επέλεξαν να επιστρέψουν Φλώρινα, και έχοντας εισιτήριο με θέση από τα εκδοτήρια της Λάρισας, περίμεναν το λεωφορείο από Αθήνα. Το τελευταίο όμως είχε λίγες θέσεις. Πολλά παιδιά ταξίδεψαν όρθια ως ότου μία περίπου ώρα αργότερα μετεπιβιβαστούν σε άλλο λεωφορείο που έστειλε επιτέλους το ΚΤΕΛ Φλώρινας. Από Λαρισαίους ζητήθηκε να πάρουν το βραδινό δρομολόγιο!