Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Παραδοσιακά δρώμενα στη Φλώρινα


Τα μακεδονίτικα δρώμενα φημίζονται για τις δυνατές συγκινήσεις και τις ανεπανάληπτες στιγμές τους. Στο Λέχοβο κυριαρχεί η αναβίωση του εθίμου της φωτιάς, της περίφημης Μπουμπούνας, και γλέντι μέχρι πρωίας.

Στο Λέχοβο Φλώρινας γίνεται η αναβίωση της Μπουμπούνας το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς. Το έθιμο είχε ξεκινήσει από τις γειτονιές, όπου καθεμία είχε τη δική της φωτιά. Τα τελευταία όμως χρόνια, η Μπουμπούνα είναι μία και μεγάλη και την ανάβουν στο προαύλιο της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία. Γύρω της συγκεντρώνονται όλοι οι κάτοικοι και παρασύρονται από τους ξέφρενους ρυθμούς του λαϊκού γλεντιού.

http://papagr.blogspot.com

Η Αλεπού, το Λιοντάρι και ο Αντώνης


Έγραψε ο Μακιαβέλι, «Ένας πρίγκιπας πρέπει να μιμείται την αλεπού και το λιοντάρι, διότι το λιοντάρι δεν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του από τις παγίδες και η αλεπού δεν μπορεί να προστατευθεί από τους λύκους. Επομένως, κάποιος πρέπει να είναι αλεπού για να αναγνωρίζει τις παγίδες και λιοντάρι για να τρομάζει τους λύκους. Αυτοί που επιθυμούν να είναι μόνο λιοντάρια δεν μπορούν να το καταλάβουν. Ως εκ τούτου, ένας συνετός ηγέτης δεν θα πρέπει να είναι πιστός, σε κάτι που θα ήταν εις βάρος των συμφερόντων του και ειδικότερα όταν οι λόγοι που τον έκαναν να δεσμευτεί σ’ αυτό δεν υπάρχουν πια. Εάν οι άνθρωποι ήταν όλοι καλοί, αυτό το δίδαγμα δεν θα ήταν σωστό. Όμως, επειδή είναι κακοί και δεν πρόκειται να τηρήσουν την πίστη τους σε εσένα, έτσι δεν είσαι και εσύ υποχρεωμένος να είσαι πιστός σε αυτούς.»

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ


O Τοτός είναι στο σαλόνι και παίζει με το τρενάκι του, η μαμά στην κουζίνα κάνει δουλειές. Τσαφ τσουφ το τρενάκι, κάνει συνεχώς φασαρία. Σε κάποια στιγμή σταματάει και ακούγεται ο μικρός:

- Όσοι παπάρες θέλουν να κατέβουν, να τσακιστούν γιατί αυτή η κωλοστάση είναι η τελευταία. Όσοι μ____ες θέλουν να ανέβουν να το κάνουν γρήγορα για να αναχωρήσει καμιά ώρα η γα__νη η αμαξοστοιχία.

Τα ακούει αυτά η μαμά του, τρέχει στο σαλόνι, πιάνει τον Τοτό από το αυτί και του λέει:

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ


Την Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010 ξεκινά η συλλογή υπογραφών για να γίνει άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βεροια. Επειδή γνωρίζω ότι πολύ από τους συμπαραστάτες μας είναι όχι μόνο εκτός Βέροιας αλλά και εκτός νομού μπορούν να συμμετάσχουν στην συλλογή υπογραφών απλά στέλνοντας μου ένα προσωπικό μήνυμα στο οποίο να δηλώνουν απλά ότι επιθυμούν να γίνει το άγαλμα. Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη και την συμμετοχή σας. Δεσμευόμαστε ότι η προσπάθεια μας δεν έχει πολιτικό-κομματικό χαρακτήρα αλλά μοναδικός σκοπός μας είναι να προασπίσουμε τα δίκαια μας και να τιμήσουμε την ιστορία μας.
ΆΞΙΑ ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑ ΕΥΠΑΤΡΙΔΏΝ ΠΟΛΙΤΏΝ ΤΗΣ ΒΈΡΟΙΑΣ ΤΗΝ ΌΠΟΙΑ ΜΑΚΆΡΙ ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΎΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΕΜΕΊΣ Η ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ
ΣΤΗΡΊΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑ ΜΉΝΥΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK . K.ΖΕΡΒΑΣ
http://www.facebook.com/event.php?eid=326620331895&index=1

Ο.ΞΙ.Φ: ΦΛΩΡΙΝΑ και ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΠΕΛΛΑ


Με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 4ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ξιφασκίας Γυναικών στην Φλώρινα στις 13 και 14 Μαρτίου 2010 επιχειρούμε μια μικρή αναδρομή στο ιστορικό των διοργανώσεων και αν και κατά πόσο επηρέασαν την ροή των αθλητικών πραγμάτων στην περιοχή.
Το 2006, λοιπόν, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξιφασκίας μετά από την ισχυρή, για κάποιους ριψοκίνδυνη, υποστήριξη του Πρόεδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας και Γενικού Γραμματέα της FIE κ. Μανώλη Κατσιαδάκη, έλαβε την απόφαση να μεταφέρει την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ξίφους Μονομαχίας Γυναικών από την Αθήνα στην Φλώρινα.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό ψαρά στις Πρέσπες


Άκαρπες παραμένουν για -πέμπτη μέρα- οι έρευνες για το εντοπισμό 57χρονου ψαρά, ο οποίος αγνοείται από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, στην περιοχή των Πρεσπών της Φλώρινας. Ο 57χρονος είχε πάει για ψάρεμα στη λίμνη Μικρή Πρέσπα στις 18 Φεβρουαρίου και από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Οι Αρχές, που ειδοποιήθηκαν αμέσως, εντόπισαν τη βάρκα του, όχι όμως και τον 57χρονο ψαρά και αμέσως στήθηκε επιχείρηση για τον εντοπισμό του. Οι έρευνες σταμάτησαν αργά απόψε και θα συνεχιστούν αύριο, με το πρώτο φως της ημέρας. Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί, πυροσβέστες από τη Φλώρινα με 2 οχήματα και 6 άνδρες, καθώς και ομάδα της 2ης ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη.
© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορικά: Αγχόνη εκτέλεσης στο Μουσείο της Δρέσδης


Στη μόνιμη έκθεση του Ομοσπονδιακού Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στη Δρέσδη θα αποσταλεί η αγχόνη με την οποία απαγχονίστηκε ο πρώτος μαέστρος της χορωδίας του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλώρινας «Ο Αριστοτέλης», Θεόδωρος Θωμαΐδης, μαζί με άλλους 14 Ελληνες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 9 Αυγούστου 1943, έξω από το χωριό Κλαδοράχη.

Η αποστολή της αγχόνης στη Δρέσδη πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία του Νομάρχη Φλώρινας, Γιάννη Βοσκόπουλου, μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε σχετική συνέντευξη το Σάββατο 20/2, ο κ. Βοσκόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία βρισκόμαστε σήμερα στο τελικό στάδιο, αλλά και στην ευχάριστη θέση, να στείλουμε ένα από τα κειμήλια του Β Παγκοσμίου Πολέμου που έχει στην κατοχή του ο «Αριστοτέλης», στο Μουσείο της Δρέσδης. Αποστέλλουμε λοιπόν την «αγχόνη», με την οποία απαγχονίστηκαν 15 συμπολίτες μας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 09 Αυγούστου 1943.

Πρέπει να σας πω ότι η όλη διαδικασία ξεκίνησε το 2007, μετά από έγγραφο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης των Αθηνών, «Ναπολέων Ζέρβας», το οποίο βρισκόταν σε άμεση συνεργασία με το Μουσείο της Δρέσδης, καθώς εκείνη την περίοδο γινόταν αναμόρφωση του Μουσείου, ώστε να φιλοξενήσει ιστορικά στοιχεία των πολέμων των Γερμανών.

Συνάντηση με νέους αγρότες για το πρόγραμμα εγκατάστασης Νέων Γεωργών είχε ο βουλευτής ΝΔ Στάθης Κωνσταντινίδης


Συνάντηση με νέους αγρότες του Νομού Φλώρινας για το μείζον πρόβλημα που προέκυψε με την ένταξη τους στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή και Αναπληρωτή Γραμματέα Αγροτικού της Ν.Δ. κ. Στάθη Κωνσταντινίδη

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 24/02/2010 ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί πορεία των εργαζομένων για την παράδοση ψηφίσματος τελικά εξαιτίας της βροχής το ψήφισμα το παράδωσε επιτροπή του εργατικού.
Δείτε παρακάτω το ψήφισμα.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ



ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Συγκέντρωση του εργατικού κέντρου Φλώρινας στην γενική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε κάτω από καταρρακτώδης βροχή στην Πλατεία στο πεζόδρομο Φλώρινας Η ομιλία διεξήχθη κανονικά πάρα την μικρή συμμετοχή (εξαιτίας της βροχής) και ολοκληρώθηκε με την κατάθεση ψηφίσματος στη Νομαρχία από το ΔΣ του εργατικού κέντρου και όχι με πορεία των εργαζομένων όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Δεν συμφωνώ μαζί σου; Είσαι Φασίστας!


Το παρακάτω δημοσίευμα το οποίο το παρουσιάζουμε αυτολεξεί από το politis-gr blog εκφράζει απόλυτα της απόψεις του blogs μας καθώς είμαστε αντιμέτωπη με την συγκεκριμένη κατάσταση καθημερινώς από τους ψευτοπροοδευτικούς της χώρας μας.

‘Με αφορμή το άρθρο του κ. Πάσχου Μανδραβέλη : Και παιδιά θα σας κάνουμε; (Καθημερινή 27.1.2010)’

Είναι γνωστό ότι, η ξύλινη γλώσσα της αριστεράς βαπτίζει «δημοκρατική» και «προοδευτική» κάθε άποψη, διαδικασία ή ενέργεια, αποκλειστικά και μόνον λόγω της προέλευσής της από τον δικό της χώρο. Ακόμη και όταν, κατά το περιεχόμενό της, μια ιδέα ή μια συμπεριφορά είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική, ολοκληρωτική ή αντιδραστική, η υιοθέτησή της από την αριστερά την «καθαγιάζει» και την αναδεικνύει.