Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Ιστορικά: Αγχόνη εκτέλεσης στο Μουσείο της Δρέσδης


Στη μόνιμη έκθεση του Ομοσπονδιακού Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στη Δρέσδη θα αποσταλεί η αγχόνη με την οποία απαγχονίστηκε ο πρώτος μαέστρος της χορωδίας του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλώρινας «Ο Αριστοτέλης», Θεόδωρος Θωμαΐδης, μαζί με άλλους 14 Ελληνες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 9 Αυγούστου 1943, έξω από το χωριό Κλαδοράχη.

Η αποστολή της αγχόνης στη Δρέσδη πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία του Νομάρχη Φλώρινας, Γιάννη Βοσκόπουλου, μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε σχετική συνέντευξη το Σάββατο 20/2, ο κ. Βοσκόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία βρισκόμαστε σήμερα στο τελικό στάδιο, αλλά και στην ευχάριστη θέση, να στείλουμε ένα από τα κειμήλια του Β Παγκοσμίου Πολέμου που έχει στην κατοχή του ο «Αριστοτέλης», στο Μουσείο της Δρέσδης. Αποστέλλουμε λοιπόν την «αγχόνη», με την οποία απαγχονίστηκαν 15 συμπολίτες μας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 09 Αυγούστου 1943.

Πρέπει να σας πω ότι η όλη διαδικασία ξεκίνησε το 2007, μετά από έγγραφο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης των Αθηνών, «Ναπολέων Ζέρβας», το οποίο βρισκόταν σε άμεση συνεργασία με το Μουσείο της Δρέσδης, καθώς εκείνη την περίοδο γινόταν αναμόρφωση του Μουσείου, ώστε να φιλοξενήσει ιστορικά στοιχεία των πολέμων των Γερμανών.


Για το σημερινό αποτέλεσμα, ασχολήθηκαν και εργάστηκαν αρκετοί άνθρωποι από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας, όπως ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας, κ. Παντελής Χατζής, η σημερινή Γενική Γραμματέας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, κ. Αγνή Ρίζου και η Γενική Διευθύντρια της Νομαρχίας, κ. Θάλεια Τσαπάνου- Κωτσοπούλου, τους οποίους και ευχαριστώ».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αρης Μήτκας, ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Μας τιμάει ιδιαίτερα, που μετά την εισήγηση του κ. Νομάρχη θα μπορέσει αυτό το έκθεμα να φτάσει στο Μουσείο της Δρέσδης, αλλά και συγχρόνως αποτελεί και για εμάς δικαίωση των προσπαθειών ανθρώπων, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της πατρίδας μας».
πηγή :naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: