Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Ενημέρωση έγινε για τα νέα οικονομικά μέτρα


Τη Φλώρινα επισκέφθηκε(09/03/2010) ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης, στο πλαίσιο πανελλαδικής ενημέρωσης στελεχών και πολιτών, σε σχέση με τα νέα οικονομικά μέτρα. Ο κ. Αμοιρίδης, επισκέφτηκε τα γραφεία της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φλώρινας, όπου έδωσε συνέντευξη τύπου, λέγοντας πως «είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ο οποίος είναι πλέον πατριωτικός και δεν έχει να κάνει με ιδεολογίες και κόμματα».
http://papagr.blogspot.com/2010/03/blog-post_838.html

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΗΝΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ - ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΜΑΪΟΥ 2010
Οι ομιλίες θα διεξαχθούν στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων - Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Φλώρινας, επί της οδού Γυμναστηρίου, στο νέο πάρκο (Παλιό γήπεδο).


ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΏΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ/ΟΜΙΛΙΑ - ΘΕΜΑ
Τετάρτη 03/03/2010 18:00 "Πεθερικά - Σχέσεις Αλληλοϋποστήριξης ή Μίσους", Ομιλήτρια - κα. Βικτώρια Ζιώγα, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Νομού Φλώρινας.
Τετάρτη 10/03/2010 18:00 "Αλλαγή Κλίματος και Υδάτινοι Πόροι", Ομιλήτρια - κα. Ερμίονη Αβραμοπούλου, Αρχιτέκτων - Μηχανικός, Γενική Δ/ντρια Δ.Ε.Υ.Α. Φλώρινας.
Τετάρτη 17/03/2010 18:00 "Λυγκηστές και Εορδοί", Ομιλητής - κ. Κων/νος Σουέρεφ, Προϊστάμενος ΚΘ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Τετάρτη 14/04/2010 18:00 "Επίκαιρο Θέμα", Ομιλητής - κ. Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας
Τετάρτη 21/04/2010 18:00 "Δάσκαλοι και Εκπαίδευση στην Αυτοβιογραφία του Γρηγόριου Σταυρίδη Παρλίτσα 1830-1850" , Ομιλητής - κ.Ανδρέας Ανδρέου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Πρόεδρος Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης
Τετάρτη 28/04/2010 18:00 "Πόντος - Δικαίωμα στη Μνήμη", Ομιλητής - κ. Κων/νος Φωτιάδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας - Δημοτικής Εκπαίδευσης
Τετάρτη 03/05/2010 18:00
Τελετή Λήξης Μαθημάτων - Επίδοση Πτυχίων

28-29-30/03/2010 Εκδρομή στην Κέρκυρα (εναλλακτικές ημερομηνίες 04-05-06/06/2010)


Υπεύθυνη
Σταμέλου - Παρδάλη Μαρία, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
http://papagr.blogspot.com/2010/03/2010_10.html

ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ




Ανακοινώνεται ότι από τις 29 Μαρτίου 2010 μέχρι τις 9 Απρίλιου 2010 το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (κλειστό γυμναστήριο) θα παραμείνει κλειστό λόγω εργασιών για τη βελτίωση του δαπέδου.

Ιστολόγιο :papagr
http://papagr.blogspot.com/2010/03/29-2010-9-2010.html

NEO BLOGS

ΛΑΒΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
Προς το Blog σας
Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δώσει βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες
Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..
www.ksipnistere.blogspot.com
http://www.ksipnistere.blogspot.com
www.ksipnistere.gr
Βάλτε και εμάς στη λίστα με τα ιστολόγια σας... ότι θέλετε μπορείτε να το στείλετε στο e-mail μας και από κάτω το link σας και δημοσιεύετε ακέραιο.

ΑΞΙΟ ΤΕΚΝΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΗΣ Η ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΗ ΝΑΝΤΙΑ ΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Η Ελληνοαυστραλή Νάντια Τας, ήδη διάσημη στο εξωτερικό, επιστρέφει στα πάτρια εδάφη. Στην προκειμένη περίπτωση για τις τελευταίες λεπτομέρειες προτού ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας της «Το ταξίδι», αλλά και γενικότερα κάθε φορά που θέλει να βρει τον δρόμο της και τον εαυτό της.

Ταξιδεύει συνεχώς σε Αυστραλία, Ευρώπη, Αμερική και Ασία, αλλά το χωριό Λόφοι στη Φλώρινα έρχεται και επανέρχεται στα λόγια και στη σκέψη της. Λόφοι της Φλώρινας το λίκνο της, αλλά Μελβούρνη, Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες, το χειροπιαστό, πραγματοποιημένο όνειρό της. Γνωστότατη στις ξένες μεγαλουπόλεις, σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα – δικαιολογημένα, αφού η καταξιωμένη πλέον σκηνοθέτις Νάντιας Τας έφυγε από τη γενέτειρά της σε ηλικία δέκα ετών, με τους γονείς και αδέλφια της, για τη Μελβούρνη. Μέσα στη ζεστή αγκαλιά της προοδευτικής οικογένειάς της, ανατράφηκε με αγάπη και δυναμισμό, με αξίες και ελευθερία, με πάθος για την ανεύρεση της βαθύτερης αλήθειας.

Η Νάντια Τασσοπούλου, όπως είναι ολόκληρο το όνομά της, έχοντας αφομοιώσει τις εμπειρίες από τις θεατρικές παραστάσεις που οργάνωνε στο μακεδονίτικο σχολείο,

13 μέχρι τις 15 Μαρτίου στη Φλώρινα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ξίφους Μονομαχίας Γυναικών


Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ξίφους Μονομαχίας Γυναικών πρόκειται να φιλοξενήσει, από τις 13 μέχρι τις 15 Μαρτίου, η Φλώρινα. Οι δύο σύλλογοι ξιφασκίας, που εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιούνται στο νομό, έκαναν το όνειρο πραγματικότητα και με τη στήριξη της Νομαρχίας, του Δήμου Φλώρινας αλλά και των χορηγών της περιοχής κατάφεραν να αναδείξουν το ξίφος μονομαχίας σε θεσμό. Φέτος, η διοργάνωση, που φέρει το όνομα «Καλλιπάτειρα», λαμβάνει χώρα για τέταρτη συνεχή χρονιά, με τη συμμετοχή 54 αθλητριών από 15 χώρες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και ορισμένες από τις κορυφαίες αθλήτριες στην παγκόσμια κατάταξη, επικεφαλής των οποίων είναι η Ρουμάνα Μπράντζα, σταθερή επισκέπτρια του θεσμού και 2η Ολυμπιονίκης στο Πεκίνο. «Δεν μπορείς να ζεις σ’ αυτή τη μικρή πόλη με τις μεγάλες δημιουργίες και επιτυχίες και να μη νιώθεις περήφανος», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο νομάρχης Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος και πρόσθεσε:

Συνεδριάζει το συντονιστικό του ΓΕΩΤΕΕ


Συνέρχεται στις 12 και 13 Μαρτίου στο Νυμφαίο Φλώρινας (Νίκειος Σχολή) το συντονιστικό συμβούλιο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

Το συμβούλιο που συνεδριάζει κάθε δύο χρόνια ασχολείται με τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τη γεωργία, την αγροτική πολική, τον πρωτογενή τομέα, το περιβάλλον, καθώς και ζητήματα συντονισμού των ενεργειών του Επιμελητηρίου και των παραρτημάτων του.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι τα ακόλουθα:

Νομάρχης Φλώρινας: Πανέτοιμοι για την υλοποίηση έργων μέσω του ΕΣΠΑ


Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συμμετείχε ο Νομάρχης Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος. Κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν η αναμόρφωση του ΕΣΠΑ Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013.

Ο Νομάρχης Φλώρινας, στην τοποθέτηση του, δήλωσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας είναι πανέτοιμη για την υλοποίηση έργων μέσα από το ΕΣΠΑ, καθώς έχει ήδη υποβάλει προτάσεις και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στα αρμόδια Υπουργεία.

Το κυριότερο όμως αίτημα του Νομού είναι η κατασκευή του κάθετου άξονα Πτολεμαΐδας- Φλώρινας, καθώς και του οδικού τμήματος Φλώρινα- Νίκη. Ο Νομός Φλώρινας, δήλωσε ο Νομάρχης, έχει αδικηθεί σε σχέση με τους άλλους τρεις Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας από το 3ο ΠΕΠ και η αδικία αυτή θα πρέπει να διορθωθεί.

Ο κ. Βοσκόπουλος, αναφέρθηκε επίσης και στα ακόλουθα έργα, τα οποία αποτελούν βασικά αιτήματα για το Νομό Φλώρινας:

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

«Πνίγονται» από μόλυβδο οι Πρεσπες


Μέτρια και ελλιπής είναι η οικολογική κατάσταση στα μισά ελληνικά ποτάμια και λίμνες σύμφωνα με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Απολύτως κακή είναι η κατάσταση στο 1,2% των ελληνικών υδάτων. Η Επιτροπή ενημερώθηκε χτες σχετικά από τον Ειδικό Γραμματέα της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Α. Ανδρεαδάκη.

Πάντως η κατάσταση φαίνεται να είναι καλή σε ό,τι αφορά τοξική ρύπανση, εκτός από μεμονωμένες περιοχές. Ωστόσο, καταγράφονται υπερβάσεις κυρίως σε ό,τι αφορά στο μόλυβδο, στο νικέλιο και τον υδράργυρο.

Υπέρβασεις
Ειδικότερα οι υπερβάσεις σε μόλυβδο αφορούν 20 περιοχές: Μεγάλη Πρέσπα, Κορώνεια, Λίμνη Αβρακία, Αλιάκμονας, Λίμνη Πολυφύτου, Βεγορίτιδα, Αξιός, Μικρή Πρέσπα, Εβρος, Αρδας, Νέστος, Βιστωνίδα, κ.ά.)

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Δέκα χρόνια έκλεισε το Νομαρχιακό Ωδείο Φλώρινας


Εκδήλωση για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Νομαρχιακού Ωδείου Φλώρινας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας, «Θεόδωρος Αγγελόπουλος».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, βραβεύτηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ωδείου, το οποίο αποτελούνταν από τους:

1. κ. Τραϊανός Πετκάνης, πρώην Νομάρχης, ως Πρόεδρος του 1ου Διοικητικού Συμβουλίου του ΩΝΑΦ.

2. κ. Στέφανος Γιαγκούλης, πρώην Δήμαρχος Αμυνταίου, ως μέλος του 1ου Διοικητικού Συμβουλίου του ΩΝΑΦ.

3. κ. Ντάνη Δοσίου, Βιολονίστα με διεθνή καριέρα- Καθηγήτρια στην έδρα βιολιού του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, ως μέλος του 1ου Διοικητικού Συμβουλίου του ΩΝΑΦ.

4. κ. Δημοσθένης Μούσιος, μαέστρος μικτής χορωδίας Αριστοτέλη- Καθηγητής Μουσικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Φλώρινας, ως μέλος του 1ου Διοικητικού Συμβουλίου του ΩΝΑΦ.

5. κ. Παναγιώτης Τουτσίδης, ως μέλος του 1ου Διοικητικού Συμβουλίου του ΩΝΑΦ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η διευθύντρια του Ωδείου, Δόμνα Ευνουχίδου και ο νομάρχης Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος.

Η ίδρυση του Ωδείου Φλώρινας ξεκινάει το 1997.

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ SMS
ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝΕ ΟΤΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΛΟΓΩ ΠΑΓΕΤΟΥ.

sms 10:58:03μ.μ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Σ.Σ.Π.Δ.Μ.

ΕΔΡΑ: ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/ΝΣΗ: Ν. ΠΛΑΚΟΠΙΤΗ & ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ 4

Τ.Κ. 50100 ΚΟΖΑΝΗ Τ.Θ.-76

FAX: 2461036387 e-mail: sspdm@hotmail.com

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΜΙΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

(ΑΡ. ΚΑΤ. ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ 2551/16-10-2008)



Αρ. Πρωτ. 033 Κοζάνη 07-03-2010



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Αναφορικά με την προκήρυξη για την κάλυψη 630 θέσεων εξειδικευμένου προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, εφόσον τούτη προσχωρήσει, αλλά και την πρόθεση της Κυβέρνησης για προκήρυξη άλλων χιλίων (1.000) θέσεων εργασίας στο Πυροσβεστικό Σώμα, σύμφωνα με όσα προφορικά μας διαμήνυσε στη συνάντηση που είχαμε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Τασούλα στις 9-2-2010, θέλουμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Όπως ασφαλώς όλοι γνωρίζουμε, οι οικονομικές συγκυρίες της δεδομένης χρονικής στιγμής είναι δύσκολες. Τούτο σημαίνει ότι το οικονομικό κόστος πρέπει πάντοτε να συνυπολογίζεται, προτού διενεργηθεί μια πράξη ή ληφθεί κάποιο μέτρο με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Πέραν λοιπών των νομικών επιχειρημάτων, τα οποία αναλυτικά έχουμε εκθέσει με παλαιότερα Δελτία Τύπου και Ανακοινώσεις (εξαίρεση μας από το πεδίο εφαρμογής του Ν. 3812/2009 «Αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεως στο Δημόσιο και άλλες διατάξεις», λόγο εξειδικευμένης εμπειρίας που έχουμε αποκτήσει μετά από πολυετή προϋπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα, παρόμοιες προκηρύξεις κάλυψης θέσεων εργασίας στον ΟΑΕΔ και στα ΚΕΠ, όπου και στις δύο περιπτώσεις είχε τεθεί ως απαραίτητο προσόν πρόσληψης η προϋπηρεσία σε αντίστοιχες θέσεις του ΟΑΕΔ και ΚΕΠ με αποτέλεσμα οι προκηρυσσόμενες θέσεις να καλυφθούν στο σύνολό τους από συμβασιούχους εργαζόμενους) με το παρόν έγγραφό μας επισημαίνουμε την οικονομική ωφέλεια που θα αποκομίσει η Πολιτεία σε περίπτωση που οι 1.630 θέσεις εργασίας απορροφηθούν από την τάξη των συμβασιούχων πυροσβεστών.

Θύμα τροχαίου 9 μηνών λυκάκι στη Φλώρινα


Οι αρκούδες βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, αλλά τα τροχαία με θύματα προστατευόμενα άγρια θηλαστικά δεν σταμάτησαν στη Δυτική Μακεδονία.

Ενα λυκάκι 9 μηνών βρέθηκε νεκρό στην εθνική οδό Αμυνταίου - Φλώρινας, δύο μήνες μετά τον θάνατο άλλου ενός μέλους της ίδιας αγέλης, ενός ενήλικου αρσενικού λύκου, στο ίδιο τμήμα του οδικού άξονα, που δεν διαθέτει καμία περίφραξη παρόλο που πρόκειται για εθνική οδό.


Το άτυχο ζώο, γένους θηλυκού και βάρους 13 κιλών, βρέθηκε με τραύματα στο κεφάλι από τη σύγκρουση με το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με την καταγραφή του πληθυσμού του λύκου που έκανε ο «Αρκτούρος» το 2006, ο αριθμός του λύκου στην περιοχή της Φλώρινας παραμένει σταθερός τα τελευταία δέκα χρόνια και αριθμεί 3 έως 4 αγέλες.
Ιστολόγιο :florina007 http://florinalife.blogspot.com/2010/03/9.html


ΦΩΤΟ ΦΛΩΡΙΝΑ :No comments


FROM AKIS

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Ο.ΞΙ.Φ :Το Ευρωπαϊκό στην Φλώρινα


Μεγάλη επιτυχία για τον Όμιλο Ξιφασκίας Φλώρινας είναι η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξιφασκίας, με την οποία αναθέτει στην Φλώρινα και στον Ο.ΞΙ.Φ. την ευθύνη διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Εφήβων στο Ξίφος Ασκήσεως τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Η ανάθεση θεωρείται μεγάλο επίτευγμα αφού για αντίστοιχα κύπελλα υποβλήθηκαν 24 υποψηφιότητες από αντίστοιχες ευρωπαϊκές πόλεις. Ήταν αποτέλεσμα μιας πολύ συστηματικής δουλειάς με την υποστήριξη και καθοδήγηση του Προέδρου της ΕΟΞ και στενού φίλου της Φλώρινας κ. Μανώλη Κατσιαδάκη και των στελεχών του Ο.ΞΙ.Φ. κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος των Αθηνών.
Έτσι η Φλώρινα συνεχίζει να εκπέμπει δυνατά το στίγμα της στον αθλητικό κόσμο και να γίνεται πόλος έλξης σε εποχές πραγματικά δύσκολες.

Νυμφαίο : Μακεδονικό Χωριό πρότυπο




Πώς μπορεί ένα ορεινό μακεδονικό χωριό, σχεδόν ερημωμένο, να μεταμορφωθεί σε αλπικό τοπίο και να θυμίζει τα σπουδαιότερα ελβετικά θέρετρα; Μπορεί. Και αυτή είναι η θαυμαστή ιστορία του Νυμφαίου της Φλώρινας. Ενός οικισμού που ξαναγεννήθηκε από τα ερείπιά του και αποτελεί πρότυπο για όλη τη χώρα
Διαβάστε περισσότερα
http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=138437">

Ενα «φινλανδικό» σχολείο στη Φλώρινα!









Tην ώρα που η καινοτομία αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, στη Φλώρινα οι μαθητές της Στ΄ τάξης του 2ου Πειραματικού Δημοτικού σχολείου ζουν εδώ και δύο χρόνια τη δική τους «τεχνολογική επανάσταση». Ψηφιακά βιβλία, διαδραστικός πίνακας, φορητοί υπολογιστές, είναι μερικά μόνο από τα «εργαλεία» που έχουν στη διάθεσή τους στη διάρκεια του μαθήματος. Δεν ζουν όμως μόνο σε μια «εικονική πραγματικότητα».

Tουλάχιστον δύο ώρες κάθε εβδομάδα βγαίνουν εκτός σχολείου, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους ακόμη όμως και στο βουνό!

Tα παραπάνω δεν προβλέπονται σε κάποιο «πειραματικό» πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας που εφαρμόζεται στο συγκεκριμένο σχολείο. Eίναι ο δάσκαλος της τάξης κ. Γιάννης Kασκαμανίδης που εμπνεύστηκε και δημιούργησε -με τη συνεργασία του διευθυντή του σχολείου κ. Kώστα Mαραγγό- την ψηφιακή τάξη πριν καν αυτή εφαρμοστεί στα σχολεία με πρωτοβουλία της πολιτείας.
«Zω με την εξής αρχή: αν δεν είσαι χρήσιμος στους άλλους, δεν είσαι ευτυχισμένος ούτε εσύ ο ίδιος. Aυτό, σημαίνει επαγγελματισμό», μας λέει ο κ. Kασκαμανίδης.
H «μεταμόρφωση» της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη Στ΄ τάξη του 2ου Πειραματικού Δημοτικού σχολείου Φλώρινας δεν ξεκίνησε με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών. «H τεχνολογία δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό για τη μετάβαση σ΄ ένα διαφορετικό σχολείο. H τεχνολογία θα πρέπει να εισαχθεί σε ένα ήδη διαφορετικό σχολείο προκειμένου να πετύχει», σημειώνει ο κ. Kασκαμανίδης.
Έτσι, πρώτα επιχείρησε να «χτίσει» σχέσεις ισοτιμίας με τους μαθητές. Aπεκδύθηκε του ρόλου του δασκάλου που μπαίνει στην τάξη, παραδίδει το μάθημα, εξετάζει τα παιδιά και φεύγει και υιοθέτησε σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας που συνδυάζουν τη μάθηση με την ψυχαγωγία. Tο έδαφος λειάνθηκε για να ακολουθήσουν και νέες αλλαγές...