Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Δύο Πόλεις, δύο λίμνες, μία ιστορία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σας διαβιβάζουμε το χαιρετισμό του Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Νομού Φλώρινας κ. Ευστάθιου Κωνσταντινίδη, στην παρουσίαση του Λευκώματος της I. Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας με τίτλο « Δύο Πόλεις, δύο λίμνες, μία ιστορία»


«Δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να μελετήσω το βιβλίο και το λεύκωμα με τίτλο «Δύο πόλεις, δύο λίμνες, μία ιστορία».
Γνωρίζω όμως ότι κάθε προσπάθεια της Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας προσεγγίζει την ιστορία με τον απαιτούμενο σεβασμό, με σοβαρότητα και υπό το πρίσμα της τιμής, που πρέπει να αποδίδουμε στους αγώνες των προγόνων μας να διατηρήσουν μέσα τους την ορθοδοξία και την πατρίδα.  
Αποτελεί τύχη για εμάς τους Φλωρινιώτες να εντρυφούμε βαθιά στην ιστορία μας μέσα από εξαιρετικά πονήματα, ανθρώπων εμπνευσμένων με έντονα τα στοιχεία της φιλοπατρίας και της δίψας για γνώση.
Όπως τύχη είναι, να έχουμε μπροστάρη και πνευματικό μας ποιμένα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας Πατέρα Θεόκλητο.
Η ποιμαντορική του ράβδος, σύμβολο της αλήθειας και της δικαιοσύνης.
Εύχομαι ο Θεός να του χαρίζει υγεία και μακροημέρευση, όπως και σε όλους τους άξιους συνεργάτες που συνεπικουρούν το έργο του, κληρικούς και λαϊκούς.
Η γη, οι λίμνες, τα βουνά, η πορεία των πόλεων αποτελούν ενιαίο κομμάτι που συμβάδισε με την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό από τα βάθη των χρόνων.
Δυστυχώς κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1912-13 διαχωρίστηκε βίαια.
Είναι εκπληκτικό όμως πως η Φλώρινα και το Μοναστήρι έδεσαν και δημιούργησαν από κοινού έναν πυρήνα πνευματικότητας και δημιουργίας.
Πως οι πρόσφυγες του Μοναστηρίου και οι κάτοικοι της Φλώρινας συνευρέθηκαν τόσο γρήγορα στην κοινή προσπάθεια και δημιούργησαν τη νέα πόλη, γιατί έτσι νιώθω και επιθυμώ να ονομάζω, ίσως και αυθαίρετα, τη Φλώρινα, μετά την απώλεια του Μοναστηρίου.                                                                     
Δε μπορούσε όμως να γίνει διαφορετικά. Φανερώνεται άλλωστε στις εκκλησιές, στις αγιογραφίες, στα προσκυνήματα, στη βαθιά πίστη στο Ορθόδοξο δόγμα. Είναι οι αδιάψευστες αποδείξεις του λευκώματος. Όπλο στην αδιάκοπη επιχείρηση διαστρέβλωσης της ιστορίας.
Η ωριμότητα των ανθρώπων, τα κοινά χαρακτηριστικά, η ισχυρή αντίληψη, ότι η αλληλεγγύη θα δώσει την ώθηση, δημιούργησαν ένα κράμα δυνατό, αδιάσπαστο και κυρίως αληθινό.
Θεϊκή ευλογία.
Η ιστορία δεν παραγράφεται και σίγουρα δεν ξαναγράφεται. Πάνω σε αυτήν όμως συνεχίζουμε, διατηρώντας τις παρακαταθήκες και έχοντας πάντα στη ψυχή μας την αγάπη για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, που για μία ακόμη φορά θα μας κρατήσει ζωντανούς στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς ενός ακόμα πολέμου, χωρίς αίμα, αλλά πιο ύπουλου και καταστροφικού».



Από το Πολιτικό Γραφείο         

Δεν υπάρχουν σχόλια: