Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

BBC: Ο Έλληνας ήρωας Αλέξανδρος και οι Σλάβοι των Σκοπίων

Το BBC μας έχει συνηθίσει σε ρεπορτάζ για τα Σκόπια, στα οποία το κρατίδιο αναφέρεται ως "Μακεδονία", όπως, δυστυχώς, έχει αναγνωριστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρόσφατο ρεπορτάζ όμως, αποτελεί έκπληξη, καθώς αυτή τη φορά το BBC αποφάσισε να παρουσιάσει και την Ελληνική πλευρά, ορμώμενο από την αγωγή των Σκοπίων κατά της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο.

Παραθέτουμε βίντεο καθώς και μεταφρασμένα αποσπάσματα από το ρεπορτάζ , το οποίο ξεκινά από το
Skovin, μια μικρή πόλη κοντά στην πρωτεύουσα των Σκοπίων, όπου βρίσκεται, μαθαίνουμε, ένας από τους μεγαλύτερους οινοπαραγωγούς της χώρας. Το κρασί του, πωλείται με τις ετικέτες "Μακεδονικό Κόκκινο" και "Μακεδονικό Λευκό". Ο διευθυντής του οινοποιείου παραπονείται, καθώς λέει ότι πρόσφατα οι πωλήσεις στον μεγαλύτερο ευρωπαίο αγοραστή, τη Γερμανία, έχουν πέσει κατακόρυφα.
Γιατί αυτό; Διότι κανείς δε μπορεί να εισάγει προϊόντα που φέρουν τον όρο "Μακεδονικός", λόγω του ότι η Ελλάδα - προνοώντας θα έλεγε κανείς- κατοχύρωσε τον όρο από το 1989. να μπλοκάρει την εξαγωγή προϊόντων που φέρουν το όνομα "Μακεδονικός" τα οποία διακινούνται από την πΓΔΜ. 

Πράγμα που σημαίνει, πως η Ελλάδα μπορεί - και οφείλει -
Τα Σκόπια, έξαλλα από το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν να συμμετέχουν και επίσημα στο ΝΑΤΟ, κατηγόρησαν την Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 (σ.σ. επιλεκτικά ξεχνώντας πως επίσημη πρόσκληση δεν θα δεχθεί η χώρα, παρά μόνο αφού επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας).
Ο Μιλόσοσκι ωστόσο, κρίνοντας από τη συνέντευξη του στο BBC, διαπιστώνουμε ότι δεν έχει αλλάξει τροπάριο:
"Δεν θέλουμε να μας επιβληθεί μια λύση σχεδιασμένη από την Ελλάδα για το όνομα της χώρας μας. Θα πρέπει να ζήσουμε με αυτό το όνομα και η αξιοπρέπεια των πολιτών μας βρίσκεται σε κίνδυνο.(!!!) Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αναγνωρίσει ότι υπάρχουμε, ότι είμαστε Μακεδόνες, ότι έχουμε βαθιές ρίζες σε αυτό το έδαφος και ότι οι Μακεδόνες δεν έχουν καμία κακή σκέψη ή κρυφές ατζέντες εναντίον της Ελλάδας".
(Ούτε λόγος βέβαια για το γεγονός πως τα Σκόπια  παραβιάζουν ανελειπώς την Ενδιάμεση Συμφωνία από την πρώτη μέρα που αυτή υπογράφτηκε, ζητώντας προκλητικά από τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να αναγνωρίσουν τη χώρα ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", και οικειοποιούμενοι τον Ελληνικό πολιτισμό ! )

Ξαναγράφοντας τη ιστορία
Με τον τίτλο αυτό ξεκινάει το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ από το BBC, στο οποίο γίνεται λόγος για το δικαίωμα που ισχυρίζεται ότι έχει η ΠΓΔΜ να τιμήσει τον Αλέξανδρο, από τη στιγμή που γεννήθηκε στην αρχαία Μακεδονία. Ωστόσο, συνεχίζει λέγοντας πως, σύμφωνα με την Ελληνική πλευρά, δεν υπάρχει εθνοτική συνέχεια μεταξύ του μεγάλου ηγέτη των Ελλήνων και των Σλάβων των Σκοπίων (ναι, είναι γεγονός! το BBC κάνει για πρώτη φορά λόγο για Σλάβους των Σκοπίων!). Και με φόντο το μετονομασμένο αεροδρόμιο των Σκοπίων, ο βρετανός δημοσιογράφος, καταλήγει με την εξής παρατήρηση: "Πρόκειται για αρχαία ιστορία που χρησιμοποιείται σε μια στυγνή μοντέρνα διαμάχη".

"...Τα ελληνικά σύνορα βρίσκoνται δύο ώρες δρόμο νότια των Σκοπίων. Η πινακίδα στα σύνορα λέει: "Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα. Καλώς ήλθατε στην Μακεδονία". Οι κάτοικοι της περιοχής αυτής είναι εξαιρετικά υπερήφανοι για την ιστορία τους. Στην συμπρωτεύουσα της Ελλάδας, Θεσσαλονίκη, στέκεται περήφανο στην παραλία, το άγαλμα ενός ανθρώπου: του Μεγάλου Αλεξάνδρου... "  *
'Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική', δηλώνει σε συνέντευξη του ο Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. 'Δεν υφίσταται ανεξάρτητο Μακεδονικό έθνος. Τα Σκόπια κλέβουν την ιστορία μας, παρουσιάζοντας την ως δική τους, έχοντας βλέψεις στην περιοχή μας'.
"Οι Έλληνες είναι βαθιά συνδεδεμένοι με την ιστορική τους κληρονομιά, και δε θα συγχωρήσουν ποτέ την κυβέρνηση τους για την αλλαγή στάσης πάνω στο ζήτημα της ονομασίας" *
'Αυτή είναι η Μακεδονία', βλέπουμε να δηλώνει ο Πάρης, κάτοικος της Θεσσαλονίκης, δείχνοντας το έδαφος. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε ότι χρησιμοποιούν το όνομα της Μακεδονίας. Είναι η κληρονομιά μας, η καταγωγή μας, η ιστορία μας. Δεν θα μπουν ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση'.
Στη συνέχεια, ακούμε μια ακόμη κάτοικο της Θεσσαλονίκης να απαντά στο ερώτημα του Βρετανού δημοσιογράφου σχετικά με τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών ότι είναι Μακεδόνες: "Λένε ψέματα. Αν διαβάσει κανείς ιστορία, την πραγματική ιστορία, θα δει πως όλα είναι εδώ. Εδώ, εδώ είναι η πραγματική Μακεδονία".
Δείτε απόσπασμα από το σχετικό βίντεο του ρεπορτάζ

Δεν υπάρχουν σχόλια: