Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ :Κίνδυνος μη καταβολής του εφάπαξ στους συνταξιούχους της ΔΕΗ, της κύριας σύνταξης τους και των ιατροφαρμακευτικών δαπανών

ΕΡΩΤΗΣΗ
          
Προς τον Υπουργό Οικονομικών


Θέμα: Κίνδυνος μη καταβολής του εφάπαξ στους συνταξιούχους της ΔΕΗ, της κύριας σύνταξης τους και των ιατροφαρμακευτικών δαπανών.


Με το Ν. 2773/1999, επί Υπουργίας του σημερινού Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου, δημιουργήθηκε ο νέος φορέας ασφάλισης ΟΑΠ – ΔΕΗ και με την αναλογιστική μελέτη που συντάχθηκε από τις εταιρείες WYATT και PRYDENTIAL προσδιορίστηκε και εκτιμήθηκε η ενσωματωμένη περιουσία του φορέα, δηλαδή των ασφαλισμένων, στη ΔΕΗ. 

Σύμφωνα με αυτό, το κράτος, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη της ενσωματωμένης περιουσίας της ΔΕΗ, ανέλαβε να υποκαταστήσει τη ΔΕΗ στις υποχρεώσεις και να αποδίδει κάθε χρόνο στον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων το ποσό που χρειάζεται για να καλύπτονται οι ανάγκες του.

Το ποσό αυτό είναι η αντιπαροχή έναντι της ενσωματωμένης περιουσίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ και αφαιρείται κάθε φορά από αυτήν την περιουσία.

Για τις ανάγκες του 2011 εγγράφηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τις προϋπολογισθείσες ανάγκες.

Ήδη τα χρέη σε εργαζομένους για την καταβολή του εφάπαξ ανέρχονται περίπου στα 120 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 87 εκατομμύρια αφορούν όσους βγήκαν στη σύνταξη το 2010.
Ταυτόχρονα οι φαρμακοποιοί δεν έχουν πληρωθεί για τη φαρμακευτική δαπάνη των συνταξιούχων της ΔΕΗ και έπαψαν να χορηγούν φάρμακα με την έκπτωση με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να αναγκάζονται να καταβάλλουν όλο το αντίτιμο και σε πολλές περιπτώσεις όλη τη σύνταξη τους για πολυέξοδες θεραπείες και ακριβά φάρμακα.

Ορατός πλέον είναι και ο κίνδυνος για την ομαλή συνέχιση καταβολής της κύριας σύνταξης τους επόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση βέβαια εκβιαστικά μπορεί να εξαναγκάζει τους πολίτες να πληρώνουν διαρκώς για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες της αδιέξοδης οικονομικής της πολιτικής ακόμα και με τα πιο άδικα και φορομπηχτικά μέτρα, όπως με τη διακοπή του ρεύματος σε όσους δεν θα καταφέρουν να βρουν τα χρήματα για να πληρώσουν το ειδικό τέλος στα ακίνητα, οι πολίτες όμως δεν έχουν τέτοια μέσα για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι τους και σε αυτά που νόμιμα δικαιούνται και έχουν ήδη πληρώσει στην προκειμένη περίπτωση από τις εισφορές τους όλα τα χρόνια που εργάστηκαν.Κατόπιν τούτων ερωτάται  ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Θα καταβάλλει τα ποσά που υποχρεούται να καταβάλλει από το Νόμο η κυβέρνηση ή θα αφήσει τους συνταξιούχους της ΔΕΗ χωρίς εφάπαξ, χωρίς σύνταξη και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;

Αθήνα 3/10/2011
                                                                                              Οι ερωτώντες Βουλευτές
                                                                                              


                                                                                  Παπαδόπουλος Μιχάλης
\

                                                                                 
                                                                                  Κωνσταντινίδης Ευστάθιος
                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια: