Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

"ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ" ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Θόδωρος Σκυλακάκης
Ευρωβουλευτής
Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ        ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 10 Μαρτίου 2011
Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση για την προστασία και αειφόρο ανάπτυξη των Πρεσπών

"ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ" ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα την πρόταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου για την προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής του πάρκου των Πρεσπών, που εκτείνεται στην Ελλάδα, στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ (σε συνέχεια αρχικής  πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).
Με την απόφαση αυτή, προωθείται και αναβαθμίζεται η συνεργασία όλων των πλευρών, με στόχο την επίτευξη δράσεων για τη διαχείριση των λιμνών με σύνεση, προλαμβάνοντας τη ρύπανση, προστατεύοντας και διατηρώντας τη βιοποικιλότητα, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις αρχές της αειφορίας.
Υπέρ της έγκρισης της πρότασης, τόσο από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου αρχικά, όσο και από την Ολομέλεια του Σώματος σήμερα, τοποθετήθηκε εξ αρχής ο Θόδωρος Σκυλακάκης (ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας), ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σκιώδης εισηγητής.
Σε τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα ο Θ. Σκυλακάκης δήλωσε:
"Η λεκάνη των λιμνών των Πρεσπών έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη διασυνοριακήγια κάθε αναπτυξιακό έργο στην περιοχή θα πρέπει να τηρούνται οι αρχές της αειφορίας.
 περιοχή διότι αποτελεί ένα οικοσύστημα διεθνούς οικολογικής σημασίας με πολύ σημαντική οικονομική και πολιτιστική παρουσία. Μετά και τη σημερινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, έχουμε υποχρέωση να δράσουμε άμεσα για την περιβαλλοντική προστασία, την ανάπτυξη και τη συνολική αναβάθμιση της περιοχής. Να συμβάλουμε στη σωστή διαχείριση των προσφερόμενων φυσικών πόρων και να διασφαλίσουμε ότι
Πρόκειται για την πρώτη διασυνοριακά προστατευόμενη περιοχή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η σημερινή απόφαση υποστηρίζει τις προσπάθειές για πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα ύδατα. Έχοντας δε ως δεδομένο ότι Αλβανία και ΠΓΔΜ έχουν συνάψει συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ, η συνεργασία που θα προκύψει μεταξύ των χωρών αυτών και της Ελλάδας για την προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής του πάρκου των Πρεσπών, είναι σύμφωνη με τις πολιτικές της ΕΕ για τη γειτονία και τη διεύρυνση."

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ                                                                                     Parlement européen
Φιλελλήνων 7, Σύνταγμα-105 57ΑΘΗΝΑ                                                  Bât. Altiero Spinelli 08E218
Τηλ:
210-3318831                                                                         60,
rue Wiertz, B-1047 Bruxelles
Fax: 210-3318821                                                                                    Τηλ: +32 (0)2 28 45284
E-mail: skylakakis@skylakakis.gr                                                               Fax: +32 (0)2 28 49284
http://www.skylakakis.gr                                     Ε-mail: theodoros.skylakakis@europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: