Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΜΟΥΣΙΟΥ-ΜΥΛΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ κ. Π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Φλώρινα, 29-7-2011
Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Μελίτης, κ. Π.  Αναστασιάδη, σε εφημερίδα των Σκοπίων, τις οποίες οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι υποψήφιοι του Συνδυασμού «Φλώρινα-Ισχυρός Δήμος» ουδόλως συμμεριζόμαστε και καταδικάζουμε απερίφραστα, σας παραπέμπω σε προηγούμενη επιστολή μου με ημερομηνία 30-11-2011, όπου περιγράφεται το ιστορικό της αυτοδιοικητικής συνεργασίας μας, στα πλαίσια των ανοιχτών δημοκρατικών αρχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., και οι θέσεις μας για τα εθνικά μας θέματα.
Η επιλογή του κ. Αναστασιάδη να παρουσιάζεται στη συνέντευξή του ως εκπρόσωπος του «Ουράνιου Τόξου», αντί να αναφέρεται στα σοβαρά θέματα και τα προβλήματα ως πρόεδρος της Μελίτης, και η προτίμησή του να εκφέρει  ακραιφνείς εθνοτικές και εθνικιστικές απόψεις, αντί αυτοδιοικητικού λόγου, είναι μεν δημοκρατικό του δικαίωμα, κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα του
Ελληνικού κράτους, αλλά αποτυπώνει την ξεκάθαρη προτεραιότητά του να υπερασπίζεται τις προσωπικές απόψεις και τις ιδεοληψίες του εκμεταλλευόμενος την θεσμική του ιδιότητα, παρά να αγωνίζεται για την επίλυση των προβλημάτων της κοινότητάς του.
Η πεπαλαιωμένη πρακτική των «εθνολογικών» αναλύσεων των συμπατριωτών μας με στόχο την διατήρηση των διακρίσεων σε βάρος συνανθρώπων μας και η εμμονή σε ρατσιστικά θέματα καταγωγής, ως να είναι το μείζον πρόβλημα της δυσβάσταχτης καθημερινότητάς μας, από όπου κι αν προέρχονται αποτελούν απεχθείς διχαστικές πρακτικές, που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή της περιοχής και μας οδηγούν σε πισωγυρίσματα. Όταν μάλιστα οι απόψεις αυτές εκφράζονται από έναν αιρετό της αυτοδιοίκησης, δυναμιτίζουν την ομοψυχία των συμπολιτών μας και δυσχεραίνουν  την προοπτική της ενότητας και της συλλογικής έκφρασης και διεκδίκησης.    
Κατά συνέπεια, οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη με τον τρόπο που παρουσιάζονται στα ελληνικά blogs (εφόσον είναι ακριβής η μετάφρασή τους) εκφράζουν την εθελούσια ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ του από τις αρχικές του δεσμεύσεις έναντι του Συνδυασμού μας, αποτελούν κατάφορη ΠΡΟΣΒΟΛΗ για τους συνδημότες μας που τον εξέλεξαν και συνιστούν ουσιαστικά ΑΥΤΟΑΝΑΙΡΕΣΗ και ΑΥΤΟΑΚΥΡΩΣΗ από τον ίδιο του ενωτικού θεσμικού ρόλου που θα έπρεπε να υπηρετήσει ως πρόεδρος της κοινότητας Μελίτης. Και μάλιστα όλα αυτά σε μια κρίσιμη κοινωνική και οικονομική περίοδο, που οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής μας είναι εντονότατες (ανεργία, υποαπασχόληση, μειώσεις εισοδημάτων, κατακόρυφη πτώση της επιχειρηματικότητας, κλπ.) και η συνεργασία όλων μας είναι προϋπόθεση για την πρόοδο και την ανάπτυξη της κάθε κοινότητας, του κάθε Δήμου και της χώρας μας.
Είναι καιρός να κάνουμε, επιτέλους, τις υπερβάσεις του παρελθόντος, να δουλέψουμε ουσιαστικά, ενωμένοι για το καλό της Φλώρινας, πέρα από ιδεοληψίες και προσωπικές στρατηγικές, και ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει τις επιλογές του. Εμείς αφήνουμε στο περιθώριο όσους παραμένουν καθηλωμένοι στο διχαστικό παρελθόν και πορευόμαστε αγωνιστικά με αυτούς που επιλέγουν την προοπτική του ενωτικού ελπιδοφόρου μέλλοντος του τόπου και της χώρας μας.
Όλγα Μούσιου-Μυλωνά
Επικεφαλής του Συνδυασμού «Φλώρινα-Ισχυρός Δήμος»
ΥΓ. Ευχαριστώ τον βουλευτή κ. Σ. Κωνσταντινίδη για τις υποδείξεις του στη σχετική με το παραπάνω θέμα ανακοίνωσή του, τον ευχαριστώ που είναι ενημερωμένος για το ποιους γνωρίζω και πόσο καλά τους γνωρίζω και του εύχομαι να είναι εξίσου αιχμηρός υπηρετώντας τον θεσμικό του ρόλο, όπου διαπιστώνει τέτοιες «συνενοχές». Αναζητώ να θυμηθώ, αν με κάποιον τρόπο τον έχω θίξει ή του έχω κάνει παρόμοιες «συστάσεις», και απορώ, ειλικρινά, με το εκβιαστικό ύφος του απέναντί μου, που δεν συνάδει με τη στάση του ως νέου πολιτικού, ούτε έχω διαπιστώσει ανάλογο ύφος του ως τώρα απέναντι σε κάποιον. Δεν υπήρξαμε ποτέ συνεργάτες, ενδεχομένως ποτέ να μην αλληλοστηριχτούμε πολιτικά, γιατί ανήκουμε σε άλλους χώρους, αλλά θεωρώ ότι στα πλαίσια αυτής της διαχρονικής πολιτικής αντιπαράθεσης τον έχω σεβαστεί απόλυτα ως πολιτευτή και ως συμπατριώτη μου. Του διαμηνύω, λοιπόν, πολύ φιλικά ότι εγώ δεν προσβάλλω και πολύ περισσότερο δεν εκβιάζω ποτέ κανέναν, αλλά δεν αποδέχομαι από κανέναν υπονοούμενα και αιχμές για τις αρχές και τις θέσεις μου, ούτε εκβιάζομαι στις πράξεις και τις επιλογές μου.
(Ακολουθεί η παλαιότερη επιστολή για όποιον ενδιαφερόμενο)
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ «ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ», Φλώρινα, 30-11-2010
Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση που εκδώσατε και τη θριαμβολογία σας με αφορμή την εκλογή του κ. Παναγιώτη Αναστασιάδη στην τοπική κοινότητα Μελίτης (Παρατηρητής, 25-11-2010, σ. 12, και διαδίκτυο) θεωρώ ότι πρέπει να σας κοινοποιήσω τις απόψεις μου για το θέμα, γιατί με την τοποθέτησή σας δημιουργείτε εσφαλμένες εντυπώσεις στην τοπική μας κοινωνία.
Ο κ. Αναστασιάδης προτάθηκε από ομάδα των συμπολιτών του που στήριξε το Συνδυασμό «Φλώρινα – Ισχυρός Δήμος» στη Μελίτη και συμμετείχε ως υποψήφιος στο ομώνυμο Τοπικό Συμβούλιο, με την ιδιότητα του κατοίκου της περιοχής και δημότη Μελίτης, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με βάση τις προγραμματικές εξαγγελίες του Συνδυασμού και ένα τοπικό πλαίσιο προτάσεων σε κείμενο που κυκλοφόρησε προεκλογικά, σχετικά με τις διεκδικήσεις της κοινότητας Μελίτης (δρόμοι, αναπλάσεις πλατειών, απασχόληση, ενεργειακά θέματα, τοπική ανάπτυξη, κλπ.), το οποίο συνέταξαν και προσυπέγραψαν οι υποψήφιοι Δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι της Εκλογικής Περιφέρειας Μελίτης.
Αποκλείστηκε εξαρχής κάθε συνεργασία με τον πολιτικό φορέα του Ουράνιου Τόξου για ευνόητους λόγους, ούτε ποτέ προτάθηκε από καμιά μεριά, και κατέστη σαφές, παρουσία και άλλων κατοίκων της Μελίτης, ότι ο κ. Αναστασιάδης θα είναι υποψήφιος για ΤΕΤΑΡΤΗ ΦΟΡΑ ως πρόσωπο που είναι δημοφιλές, έχει μεγάλη οικογένεια, επαγγελματικές δραστηριότητες και εμπειρία σε εκλογές, εφόσον είχε συμμετάσχει προηγουμένως σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (1998 και 2006 με τον κ. Τσακμάκη, Δήμαρχο Μελίτης και 2002 με τον κ. Πετκάνη, υποψήφιο Δήμαρχο Μελίτης).
Οι απόψεις του κ. Αναστασιάδη είναι γνωστές, όπως είναι γνωστές και οι δικές μου θέσεις για την εξωτερική πολιτική μας και τα εθνικά μας θέματα. Θέσεις που είναι σαφώς διατυπωμένες στον τοπικό τύπο και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας με αφορμή τις γνωστές εκπομπές των Χαρδαβέλα και Θεοδωράκη για τη Φλώρινα το 2008. Είναι ξεκάθαρα ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΕΣ και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ, είναι οι θέσεις της επίσημης ελληνικής κυβέρνησης και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την απαραβίαστη κόκκινη γραμμή των συνόρων μας και την προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης από τα δύο κράτη Ελλάδας και F.Y.R.O.M. για μια ονομασία σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό, ενιαία και κοινή για όλες τις χρήσεις («erga omnes»). Σας παραπέμπω στα πρακτικά του Δήμου και στις εφημερίδες της εποχής (Έθνος 2-5-2008, Βήμα της Φλώρινας 25-4-2008, Πολίτης 24-4-2008).

Οι υποψήφιοι Σύμβουλοι μου, όλοι τους πρόσωπα ευυπόληπτα, γνωστά στην τοπική κοινωνία, με τις δικές τους πολιτικές απόψεις και βιοθεωρίες ο καθένας, συμμετείχαν ως δημότες του τόπου μας που μας συνέδεσε και μας ενώνει η αγωνία μας για μια καλύτερη Φλώρινα μέσα σε ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ. Άλλωστε, όταν στελεχώνεις έναν Συνδυασμό σχεδόν 200 ατόμων επιθυμείς να είναι πλουραλιστικός με ανθρώπους από όλους τους κοινωνικούς, πολιτικούς, επαγγελματικούς και γεωγραφικούς χώρους. Γίνεται μια κοινή προγραμματική συμφωνία για τους στόχους της συνεργασίας και είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρχει ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα. Διαφοροποιήσεις και διαστάσεις πάντοτε προκύπτουν, ο καθένας διατηρεί τις απόψεις του, αλλά κοινή παράμετρος και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ίδια στάση πάνω στα θέματα που αφορούν στην οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Δεν αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, πώς εννοείτε «τη δυνατότητα πλέον να συμμετέχει ενεργά το Ουράνιο Τόξο στα πολιτικά πράγματα». Γιατί προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις; Ως επίσημο κόμμα δεν έχετε ήδη αυτή τη δυνατότητα;  Όλοι γνωρίζουμε καλά ότι οι σκοποί τους οποίους καλείται να υπηρετήσει ο κ. Αναστασιάδης σήμερα μετά την εκλογή του μέσα από τη θέση του προέδρου είναι καθαρά αυτοδιοικητικοί και αφορούν τη βελτίωση των υποδομών, της ποιότητας ζωής και την ανάπτυξη της περιοχής. Όλες οι αποφάσεις και οι παρεμβάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Μελίτης θα λαμβάνονται από κοινού με τους άλλους δύο Τοπικούς Συμβούλους (που ανήκουν σε άλλους Συνδυασμούς) και θα υλοποιούνται  σε συνεργασία με το νέο 33μελές Δημοτικό Συμβούλιο, που θα έχει τον καθοριστικό λόγο για τις τελικές αποφάσεις. Και βέβαια ο νέος Δήμαρχος, κ. Γ. Βοσκόπουλος, μέσα από τον θεσμικό του ρόλο θα είναι και ο τελικός εγγυητής και εντολέας για την υλοποίηση των αποφάσεων.
Αυτούς και μόνον αυτούς τους ξεκάθαρους αυτοδιοικητικούς στόχους με βάση τις προεκλογικές μας εξαγγελίες και την κοινή συμφωνία μεταξύ των συνυποψηφίων του θα κληθεί ο κ. Αναστασιάδης να διεκπεραιώσει. Θεωρώ ότι θα τιμήσει αυτή τη συμφωνία και θα ασχοληθεί δυναμικά με τις απαιτητικές δραστηριότητες του αυτοδιοικητικού του ρόλου, τον οποίο επιθυμώ κι εγώ να υπηρετήσει με συνέπεια και υπευθυνότητα.
Αλλά γιατί αυτοί οι όψιμοι πανηγυρισμοί; Γιατί δεν πανηγυρίσατε με την πρώτη εκλογή του και τώρα σφετερίζεστε την προσωπική του επιτυχία, εφόσον ο κ. Αναστασιάδης ήταν ήδη ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ τοπικός σύμβουλος από το 1998 με τον κ. Τσακμάκη, Δήμαρχο Μελίτης, και φέτος ήταν για τέταρτη φορά υποψήφιος στο τοπικό της Μελίτης; Τις άλλες φορές δεν ήταν «προβεβλημένο σας στέλεχος»; Θεωρώ τη δήλωσή σας καταρχήν ως μια στοχευμένη υπονόμευση και έμμεση επίθεση σε βάρος μου. Γνωρίζετε καλά ότι το θέμα της υποψηφιότητας του κ. Αναστασιάδη προωθήθηκε με πολύ προπαγανδιστικό και ανέντιμο τρόπο προεκλογικά από πολιτικούς μου αντιπάλους, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις στον αστικό πληθυσμό της Φλώρινας, πράγμα το οποίο δεν συνέβη, όπως κατέδειξαν τα εκλογικά αποτελέσματα. 
Έρχεστε, λοιπόν, εσείς με την ανακοίνωσή σας και δίνετε τροφή σε έναν διχαστικό διάλογο, ταυτίζεστε με τα ακραία blogs που κατασυκοφαντούν την υπόθεση αυτή και επιχειρείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις για θέματα ανυπόστατα. Ακολουθείτε μια παράλληλη τακτική με τα εθνικιστικά ΑΝΩΝΥΜΑ blogs, που δεν έδιναν σημασία μέχρι τώρα στην εκλογή από το 1998 του κ. Αναστασιάδη και με επιλεκτική εθνική ευαισθησία ασχολούνται με το θέμα σήμερα και το αναγάγουν σε μέγιστο ζήτημα, γιατί προφανώς το 1998 ο ίδιος δεν ήταν εθνικά επικίνδυνος και τώρα ξαφνικά έγινε.
Δεύτερον, θεωρώ ότι με τη δήλωσή σας δε συνεισφέρετε θετικά στα αυτοδιοικητικά θέματα της περιοχής σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για τον τόπο μας. Ενώ αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και μια τρομακτική ανεργία, εσείς θριαμβολογείτε διαστρεβλώνοντας την επιλογή των κατοίκων της Μελίτης μέσα από το δικό σας πρίσμα, και λειτουργείτε διχαστικά ως ακραίοι εθνικιστές υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή της περιοχής μας. Τα πισωγυρίσματα σε εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις και σε εποχές που  χαρακτηριζόμασταν ως «εθνικά ευαίσθητη περιοχή» δεν ωφελούν κανέναν.

Γνωρίζετε ότι ο λόγος και οι θέσεις μου είναι νηφάλιες, χωρίς βαρύγδουπες κινδυνολογίες και εθνικιστικές κορώνες. Διαθέτω κι εγώ, όπως και χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες μου την αυτοπεποίθηση και την ασφάλεια του πολίτη ενός ευνομούμενου και σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, που σέβεται τις πολιτισμικές διαφορετικότητες και αποδέχεται το δικαίωμα του καθενός στον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητάς του, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ να παρουσιάζεται στο πανελλήνιο μια επίπλαστη και φοβική εικόνα για τη Φλώρινα.
Η λειτουργία των πολιτών στους επίσημους αυτοδιοικητικούς θεσμούς του ελληνικού κράτους και η συνεργασία με έναν συνδυασμό επίσημα στηριγμένο από έναν μεγάλο πολιτικό φορέα, όπως είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ., συνιστά, θέλετε δεν θέλετε, μια έμμεση αποδοχή της δημοκρατικότητας του ελληνικού κράτους και με τη συμμετοχή αυτή νομίζω ότι καταρρίπτεται και το τελευταίο επιχείρημά σας για έλλειμμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πιστεύω, τέλος, πως με την ανακοίνωσή σας προσφέρετε κακές υπηρεσίες και στον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις προθέσεις του και εκθέτοντάς τον στους συμπολίτες μας πριν καλά-καλά αναλάβει τον ρόλο του και δηλώσει τις προθέσεις του ο ίδιος. Γιατί η νίκη του κ. Αναστασιάδη, όπως και κάθε υποψήφιου, είναι προσωπική του επιτυχία και αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας όλων των υποψηφίων του τοπικού Συμβουλίου του Συνδυασμού και όχι πολιτική σας επιτυχία. Προσωπικά, δεν προτίθεμαι να γίνω συνήγορος κανενός, αλλά θεωρώ ότι η τοποθέτησή μου καλύπτει τον κ. Αναστασιάδη στα σημεία που αναφέρομαι σε αυτόν. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί, βέβαια, να τοποθετηθεί και ο ίδιος δημόσια. 
Στις κρίσιμες ιστορικές στιγμές που περνάει η πατρίδα μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι αναγκαία η εθνική συναίνεση και συμπόρευση όλων μας. Μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουμε να αγωνιστούμε ενωμένοι για ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Έτσι σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε και μέσα από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί θέλουμε η σύγχρονη Φλώρινα να πορεύεται στο δρόμο της ανάπτυξης, να ισχυροποιεί την κοινωνική συνοχή των πολιτών της, προστατεύοντας τα εθνικά μας κεκτημένα και την πολιτισμική μας ταυτότητα, να έχει έναν σημαντικό ρόλο στην πρόοδο και την ευημερία των Βαλκανίων μέσα από διακρατικές συνεργασίες και να γεύεται τους καρπούς της ομοψυχίας και της ενότητας που με τόσο κόπο κατάκτησε.
Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Δεν υπάρχουν σχόλια: