Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Λειτουργικές δυσχέρειες της ΕΛ.ΑΣ. και αδυναμία εκτέλεσης έργου από τις περικοπές πιστώσεων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:
1) Προστασίας του Πολίτη
                                    2) Οικονομικών
Η μη έγκριση πιστώσεων για δαπάνες σχετικά με τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας είναι απαράδεκτο γεγονός και απαξιώνει το Σώμα. Δημιουργεί ταυτόχρονα προβλήματα, που άπτονται του έργου της διαφύλαξης της ασφάλειας των πολιτών και της κοινωνικής γαλήνης.
Ενδεικτικά αναφέρω, ότι στην Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας το 95% του στόλου των οχημάτων παραμένει ακινητοποιημένο, είτε γιατί ξεπεράστηκαν τα χιλιομετρικά όρια τους, είτε γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για τις αναγκαίες συντηρήσεις.
 Αποζημιώσεις για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του προσωπικού (μεταγωγές, υπηρεσία εκτός Νομού, κλητεύσεις σε Δικαστήρια κ.α.) δεν έχουν δοθεί από το 2009.
 Εξαιτίας της κατάργησης της Διεύθυνσης του Ελεγκτηρίου δαπανών και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, το πρόβλημα επιδεινώνεται, αφού η Υ.Δ.Ε., προκειμένου να εγκρίνει πιστώσεις για το 2011, ζητάει την εξόφληση των  υποχρεώσεων του προηγούμενου έτους, ώστε να  διαπιστωθεί αν υπάρχει υπόλοιπο ποσοστού διάθεσης των εγγεγραμμένων πιστώσεων.
Οι Αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν μείνει χωρίς γραφική ύλη και λοιπά αναλώσιμα υλικά καθώς και χωρίς βασικά είδη για την ατομική υγιεινή αλλά και την υγιεινή χώρων, όπως των κρατητηρίων. Ακόμα και η εκπαίδευση των αστυνομικών υπαλλήλων έχει υποβαθμιστεί, σε μία περίοδο μάλιστα, που απαιτείται διαρκής και σύγχρονη εκπαίδευση για να ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντά τους. Ενώ προβλέπονταν πενθήμερη εκπαίδευση δύο φορές το χρόνο, μειώθηκε στις τρεις μέρες, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το μάρμαρο αυτό καλούνται να πληρώσουν, πέρα από κάθε λογική, οι αστυνομικοί αλλά και οι πολίτες, αφού οι συνέπειες έχουν άμεση σχέση με τη δημόσια ασφάλεια. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου κωφεύει και λύσεις δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα.



Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1)    Συμπεριλαμβάνεται στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου η εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα;
2)    Έχετε εκθέσει στον αρμόδιο Υπουργό των Οικονομικών την κατάσταση δυσλειτουργίας ακόμα και μη λειτουργίας Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. από την έλλειψη πιστώσεων και ποια ήταν η θέση του Υπουργείου Οικονομικών;
3)     Πότε σκοπεύετε να εξοφλήσετε τα εκτός έδρας των αστυνομικών υπαλλήλων, οι οποίοι πληρώνουν από την τσέπη τους οικονομικές υποχρεώσεις της υπηρεσίας τους;
4)    Θα προβείτε άμεσα στον εφοδιασμό και προμήθεια ειδών ατομικού εξοπλισμού, που είναι απαραίτητα στην αντιμετώπιση περιστατικών σκληρής βίας και εγκληματικής συμπεριφοράς;
    


Αθήνα 2/3/2011                                                Ο ερωτών Βουλευτής



                                                                       Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
                                                                     Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
                                                                                Νομού Φλώρινας
                                     
                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: