Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Η σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο αρχαιολογικό μουσείο Κωνσταντινουπόλεως

Η σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινουπόλεως (ιδρυθέν το 1869 από τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίντ).

Στα σχολικά μας βιβλία του 1961 υπήρχε ή ίδια (μαυρόασπρη τότε)  φωτογραφία. Πρόκειται για παγκοσμίου φήμης μουσείο όπου περάν του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και των κτερισμάτων του πού άνθισε στη Μικρά Ασία, περιέχει και τα περισσότερα κτερίσματα και μνημεία του βυζαντινού μεσαιωνικού πολιτισμού, πού διατηρούνται με αφάνταστες λεπτομέρειες και φροντίδα.

Ο δεύτερος όροφος του τεράστιου αυτού κτιρίου περιλαμβάνει βιτρίνες με λεπτομερείς καταγραφές και κτερίσματα αξιοσημείωτου ενδιαφέροντος από τις 9 Τροίες, η έβδομη εκ των οποίων ήταν η ομηρική. Αξίζει ένα ταξίδι εκεί μόνον γι αυτό το μουσείο!
Λόγω του ότι στη συγκεκριμένη αίθουσα απαγορεύονταν οι φωτογραφίες με φλας οι εικόνες "βγήκαν" κάπως θολές! Ολόγυρα η σακοφάγος από μάρμαρο φέρει αναπαραστάσεις μαχών ελλήνων με πέρσες.
Προσέξτε πώς το μνημείο προστατεύεται και με οροφή. Τριγύρω υπάρχουν και άλλοι σαρκοφάγοι άλλων μακεδόνων ευγενών και στρατηγών.

Macedonia Hellenic Land

*Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Ραφαήλ Διαμαντή για τις φωτογραφίες και το κείμενο.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ http://www.macedoniahellenicland.eu/content/view/1428/40/lang,el/

Δεν υπάρχουν σχόλια: