Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010

Τέλεση θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά μετά από 87 χρόνια


Άδεια για την τέλεση θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, στην επαρχία της Τραπεζούντας, έδωσαν οι τουρκικές αρχές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά από 87 χρόνια. Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού κ. Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ είχε ενημερώσει σχετικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, στα εγκαίνια του φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης στην Αγία Ειρήνη.

Το σχετικό έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο Φανάρι προβλέπει ότι θα μπορεί κάθε χρόνο την ημέρα τη εορτής της Παναγίας, τον δεκαπενταύγουστο, να τελείται θεία λειτουργία στην ιστορική Μονή.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που έχει ήδη εγκαινιάσει
την παράδοση επαναλειτουργιών ιστορικών ναών της Καππαδοκίας, ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού δυνατότητα να τελεσθεί λειτουργία στη Μονή Σουμελά, που δεν έχει λειτουργήσει ως χριστιανικός ναός, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας το 1923.

Έκτοτε η Μονή λειτουργεί ως μουσείο.

Ο δήμαρχος της Μάτσκα(Η Ελληνική πόλη ΜΑΤΣΟΥΚΑ του Πόντου), στην περιοχή του οποίου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι, επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να τον προσκαλέσει επισήμως στην πόλη του.
ΠΗΓΗ http://news.ert.gr/el/politismos/eidiseis/37470-tourkia-telesi-theias-leitourgias-stin-panagia-soumela-meta-apo-87-xronia

Δεν υπάρχουν σχόλια: