Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Καλλικράτης o πράσινος


Ο «Καλλικράτης» βάφει πράσινο τον χάρτη  εκτός απο την περιφέρεια Πελοποννήσσο, τη Δυτική Μακεδονία και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
 Στην καλύτερη περίπτωση τρεις από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας μπορεί να διεκδικήσει η Ν.Δ. στις αυτοδικοικητικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Αρκετοί εκλογολόγοι μάλιστα χαρακτηρίζουν άκρως αισιόδοξη (για τη Ρηγίλλης) τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, εκτιμώντας ότι υπάρχει περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση να περιοριστεί σε δύο, μία ή και καμία από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Με συνέπεια από τις 30 (εκ των 56) νομαρχιών που «κατέχει» σήμερα, να βρεθεί με 10,5 ή και καμία, και τον εκλογικό χάρτη του Νοεμβρίου να βάφεται κατά κυριολεξία καταπράσινος.




Το εφιαλτικό αυτό σενάριο για τη Ν.Δ. δεν προκύπτει μόνον από το δυσμενέστατο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις που ουδόλως την δείχνουν να ανακάμπτει. Οι προβλέψεις των ειδικών ενισχύονται από το γεγονός ότι η αναμέτρηση του φθινοπώρου θα γίνει με το νέο εκλογικό σύστημα που εισαγάγει ο «Καλλικράτης».



Για να γίνει σαφές και σε όσους πιθανώς δεν έχουν καθόλου ασχοληθεί με την αυτοδιοικητική αλλαγή, με το νέο σύστημα καταργούνται πλήρως οι νομοί και οι νομάρχες. Με άλλα λόγια στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουμε μόνον τον δήμαρχο της περιοχής μας και παράλληλα τον λεγόμενο αιρετό περιφερειάρχη, σε όποια από τις 13 περιφέρειες διαμένουμε.



Ποιον δήμαρχο, βέβαια, μένει να αποσαφηνισθεί, καθώς οι 1.034 δήμοι της χώρας θα περιορισθούν διά εκτεταμένων συγχωνεύσεων σε 370. Οι δε νέοι περιφερειάρχες διαφαίνεται ότι θα έχουν τεράστια πολιτική ισχύ, δεδομένου ότι οι ίδιοι θα «διορίζουν» τους λεγόμενους αντιπεριφερειάρχες τους, δηλαδή τρόπον τινά τους σημερινούς νομάρχες.



Το συγκεκριμένο σύστημα είναι αυτονόητο ότι ενισχύει κατ’ εξοχήν το κόμμα που έχει την εκάστοτε πολιτική κυριαρχία. Και τούτο διότι ο «Καλλικράτης» αποστερεί από το δεύτερο κόμμα τη δυνατότητα που είχε μέχρι σήμερα να κερδίζει, για παράδειγμα, δύο από τους πέντε νομούς μιας περιφέρειας. Με απλά λόγια, ακόμη και στην περίπτωση που η Ν.Δ. επικρατήσει το φθινόπωρο στους νομούς Φωκίδας, Δράμας και Πρεβέζης (στους οποίους στις εθνικές εκλογές ηττήθηκε με λιγότερες από 2.000 ψήφους), είναι βέβαιον ότι και οι νομοί αυτοί θα βαφούν πράσινοι, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ προεξοφλείται ότι θα κερδίσει τις περιφέρειες στις οποίες ανήκουν (Στερεά Ελλάδα, Ηπειρο, Αν. Μακεδονία-Θράκη).



Με τα δεδομένα αυτά –και με την αίρεση βεβαίως ότι δεν θα προκύψει κάποιο απροσδόκητο γεγόνος που θα αλλάξει άρδην τις πολιτικές ισοροπίες- η Ν.Δ. μπορεί επί της ουσίας να διεκδικήσει τον Νοέμβριο μόνον τρεις εκλογικές περιφέρειες: Την περιφέρεια Πελοποννήσσου στην οποία έχασε στις εθνικές εκλογές με διαφορά 1,38% (νομοί Μεσσηνίας, Κορινθίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Λακωνίας), τη Δυτική Μακεδονία που ηττήθηκε με 1,54% (νομοί Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών) και ίσως την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και έχασε από το ΠΑΣΟΚ με 2,23%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: