Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ΄΄ΑΡΚΟΥΔΟ ΠΑΡΤΙ ΄΄


Ενα παστέλι 20 μέτρων, που έχει γραφτεί ήδη στο βιβλίο Γκίνες, ένα λαχταριστό γλυπτό από μέλι και δεκάδες μπισκότα μελιού και βουτύρου, διά χειρός Στέλιου Παρλιάρου, ήταν τα... συστατικά του «αρκουδο-πάρτι» που στήθηκε χθες το μεσημέρι στο Καταφύγιο Αρκούδας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος» στο Νυμφαίο της Φλώρινας.


Οι 13 πρώην αιχμάλωτες αρκούδες που φιλοξενούνται σ’ αυτό μυρίστηκαν από μακριά τις λιχουδιές και στήθηκαν από νωρίς σε... παράταξη μπροστά στην περίφραξη, περιμένοντας το ανέλπιστο δώρο.

Το αρκουδο-πάρτι ήταν μία πρωτοβουλία της Λέσχης Ελλήνων Αρχιμαγείρων, η οποία τον περασμένο Ιανουάριο, σε συνεργασία με την εταιρεία μελιού Melittera-Apipharm, έφτιαξε το παστέλι - γίγαντα 20 μέτρων και το γλυπτό με τα 50 αρκουδάκια από μέλι, με σκοπό να γλυκάνει τις 13 αρκούδες του Νυμφαίου, οι οποίες ωστόσο τότε ήταν σε χειμερία νάρκη. Στη χθεσινή εκδήλωση συνέδραμε και ο γνωστός σεφ Σ. Παρλιάρος, ο οποίος παρασκεύασε και έστειλε στη Φλώρινα μπισκότα από μέλι και βούτυρο, με τη μορφή αρκούδας. «Τα γλυκά, και ιδιαίτερα το μέλι, είναι από τις αγαπημένες τροφές των αρκούδων, αλλά δεν είναι η βασική τους διατροφή, η οποία στηρίζεται κατά 75% σε τροφές φυτικής προέλευσης», ανέφερε η υπεύθυνη ενημέρωσης της περιβαλλοντικής οργάνωσης Β. Πετρίδου. Οι περισσότερες έχουν προβλήματα στην οδοντοστοιχία, αποτέλεσμα της κακής διατροφής από τους αρκουδιάρηδες «εκπαιδευτές» τους, ενώ πολλές έχουν και τραυματική εμπειρία από... οδοντίατρο. Στο καθημερινό τους διαιτολόγιο περιλαμβάνονται φρούτα, λαχανικά, χόρτα, ψάρι, ψωμί και ως σνακ ξηροί καρποί και κροκέτες. Μια ενήλικη αρκούδα χρειάζεται από 8 έως και 25 κιλά τροφής ημερησίως, ανάλογα με την εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: