Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΕΝΔΟΞΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ '21


~ Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης (Μάνη 1773 - Αθήνα 1848) ~

Υπήρξε ηγετική μορφή της Πελοποννήσου, πρωταγωνιστής πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων. Το 1815 ανέλαβε το αξίωμα του μπέη της Μάνης. Διακρίθηκε στις επιχειρήσεις κατά του Δράμαλη, στην άμυνα του Μεσολογγίου και στην απόκρουση του Ιμπρα...ήμ. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα συνδιαλλαγής μεταξύ των εμπολέμων.

Κατέλαβε υψηλά αξιώματα (πρόεδρος Β´ Εθνοσυνέλευσης, πρόεδρος Βουλευτικού και Εκτελεστικού και γερουσιαστής μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου). Φυλακίστηκε με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια και αποφυλακίστηκε το 1832.

Σύμφωνα με την παράδοση, η ιστορική οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων, προερχόταν από τη Θράκη, όταν στα μέσα του 14ου αιώνα πιεζόμενη από τους Τούρκους κατέφυγε και εγκαταστάθηκε στη Μάνη. Από τα μέσα του 18ου αι. αναδείχθηκε σε σημαντικό τοπικό παράγοντα, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στα προεπαναστατικά γεγονότα (Ορλωφικά) και στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας (κατάληψη Καλαμάτας, μάχη Βαλτετσίου, πολιορκία Ναυπλίου και Ακροκορίνθου, αντιμετώπιση του Ιμπραήμ κ.ά.) πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτος ο τυπος οργανωσε την δολοφονια του Καποδιστρια,ετσι μαγγες; Να λεμε και τα ασχημα οχι μονο τα καλα...πηγε την ελλαδα 50 χρονια πισω και εφερε τουσ βασιλιαδες στο τοπο τουτο.

Ανώνυμος είπε...

ενω τον καποδιστρια που σας τον εφερν οι ξενοι?ενας γραβατας ηταν τιποτα αλλο

florinacity είπε...

Μια απόγονος του που βρίσκεται εν Ζωή διοργανώνει κάθε χρόνο στις 17 του Μάρτη στην Αρεόπολη την αναβίωση της κήρυξης της επανάστασης