Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ


Η Τσικνοπέμπτη, είναι ένα έθιμο στην Ελλάδα την περίοδο του καρνάβαλου το οποίο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στους αιώνες.
Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.
Ονομάζεται τσικνοπέμπτη γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, δυο τρόποι μαγειρέματος που βγάζουν έντονη τσίκνα. Στις μέρες μας η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η αρχή της αποκριάς.
Κατά την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου, επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος όλη την εβδομάδα, ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή.
Οι διάφοροι τρόποι ετοιμασίας των πιάτων με κρέας είναι τόσο ποικίλοι όσο και οι τοπικές παραδόσεις. Μαζί με αυτά, υπάρχει και η παράδοση του μασκαρέματος. Αυτή προέρχεται από την ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος για να διώξουν τα κακά πνεύματα του χειμώνα και να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη ανοιξιάτικη σοδειά από την σπορά του φθινοπώρου.
Η Τσικνοπέμπτη σε διάφορα μέρη της Ελλάδας
Πέρα από το ψήσιμο του κρέατος, κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμα για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης.
Έτσι λοιπόν στην περιοχή της Φλώρινας το περίφημο «τσίκνισμα» πραγματοποιούνταν μέσα από την τσίκνα που αναδύονταν από το κρέας συνήθως γουρουνιού σε διάφορες υπαίθριους πλίθινους φούρνους η σόμπες της εποχής (Το να κάψει μια νοικοκυρά το φαγητό εκείνη την εποχή ήταν μεγάλη πολυτέλεια). Σήμερα το τσίκνισμα γίνεται σε ψησταριά , σε σχάρα σε τζάκι σε εξωτερικούς χώρους με κρέας συνήθως έτοιμο από κρεοπωλείο όπως σουβλάκια,χωριάτικα λουκάνικα,παϊδάκια,μπριζόλες και κεμπάπια πλαισιωμένα από διάφορες ντόπιες σαλάτες και άφθονο τσίπουρο της περιοχής ειδάλλως η εύκολη λύση που την εφαρμόζει η νεολαία το έτοιμο σκηνικό σε ταβέρνες του Νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: