Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

"ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ"

Στις προτεραιότητες της Εξωτερικής Πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρεται σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της έγκυρης αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, απαντώντας σε ερωτήσεις για την οικονομική κατάσταση και τις διπλωματικές δραστηριότητες, την ελληνική πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το Κυπριακό και το Κόσοβο.

Όπως τονίζει στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Δρούτσας, η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει συγκεκριμένες και σοβαρές προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας, τις οποίες ο ίδιος αναμένει πως πολύ σύντομα θα αξιολογήσουν θετικά και οι διεθνείς αγορές. Όμως, η δύσκολη οικονομική κατάσταση δεν σημαίνει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πολύτιμη συμβολή στις διεθνείς εξελίξεις, προπάντων στην άμεση γειτονιά της, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.
Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει πως η Ελλάδα κατά την Προεδρία της στην ΕΕ το 2003 και με τη λεγόμενη «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» είχε δώσει για πρώτη φορά μία συγκεκριμένη ενταξιακή προοπτική στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όμως αυτή η δυναμική αμβλύνθηκε τα τελευταία χρόνια. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως στόχο το 2014, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρώντας πως, συμβολικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως το πλέον επιτυχημένο μοντέλο ειρήνης, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει για ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Απαντώντας σε ερώτηση, γιατί η Ελλάδα δεν αποδέχεται το όνομα «Μακεδονία» για τη γειτονική της χώρα, ο κ. Δρούτσας επισημαίνει πως το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής είναι ελληνικό έδαφος και τα Σκόπια διεκδικούν για τον εαυτό τους την εκπροσώπηση ολόκληρης της περιοχής, κάτι από το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εδαφικές διεκδικήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει από την πρώτη στιγμή θέληση για συνεργασία, όμως η μέχρι τώρα ανταπόκριση από τα Σκόπια δεν είναι αυτή που ανέμενε.
Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα επιθυμεί να είναι εκείνη η χώρα, που στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2014» θα οδηγήσει και τα Σκόπια στην ΕΕ, αποσαφηνίζει όμως συγχρόνως, πως προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η λύση του θέματος της ονομασίας.
Αναρτήθηκε από ΝΕΟΚΛΗΣ ΦΙΛΟΥΣΗΣ στις 8:09 π.μ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ.
Μ υριων ''Ηρωων κ Μαρτυρων''αιμα,
Α θανατο εχει γραψει το ονομα σου
Κ αι το χρυσο που σε στολιζει στεμμα,
Ε λληνικο δηλωνει το εμβλημα σου.
Δ εν εχει θεση στην ιερη την γη σου,
Ο ποιος καρδια δεν εχει ελληνικη.
Ν αος του Αριστοτελη ειν'η ψυχη σου,
Ι νδαλμα τ' Αλεξανδρου σου η μορφη.
Α λλοιμονο σ'αυτους που θα'ναι εχθροι σου.COMM...