Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΠΑΣΠ Παιδαγωγικού : Αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Δελτίο Τύπου
ΠΑΣΠ Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας
Μετά από αρκετούς μήνες διαβούλευσης, ανακοινώθηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στην ανάγνωση όσων προβλέπει για τα ελληνικά πανεπιστήμια, βγαίνει το συμπέρασμα ότι εν μέσω καλοκαιριού πέφτουν τα τελευταία κάστρα του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας. Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται καθημερινά από την κρίση, το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να ανοίξει μέτωπο με τους φοιτητές και να έρθει σε σύγκρουση με όσους αγωνίζονται για Δημοκρατία και Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.
     Ακολουθώντας πιστά τις διατάξεις της συνθήκης της Μπολώνια, ο νέος Νόμος προβλέπει την οργάνωση των σπουδών σε τρεις κύκλους και τη μείωση της διάρκειας των προπτυχιακών σπουδών σε 3 έτη, σηματοδοτώντας έτσι την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίησή τους. Ταυτόχρονα, ο ορισμός αντικειμενικών κριτηρίων για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων σημαίνει περαιτέρω μείωση των κονδυλίων. Αυτό θ’ αποδυναμώσει κι άλλο τα πανεπιστήμια και δη τα «φτωχά»(ένα από τα οποία είναι και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), ωθώντας τα στην εύρεση επενδυτών ή την επιβολή διδάκτρων προκειμένου να επιβιώσουν.
     Μεγάλες αλλαγές προβλέπονται και στη διοίκηση των ιδρυμάτων, αφού το δημοκρατικό μοντέλο διοίκησης με τη συμμετοχή όλων των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας, που θεσπίστηκε το 1982, αντικαθίσταται από ένα ολιγαρχικό σύστημα με έντονη παρουσία εξωπανεπιστημιακών, διορισμένους πρυτάνεις και κοσμήτορες αλλά και  νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, κάτι που αφήνει πολλά ερωτηματικά για την προάσπιση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.
     Ισχυρό πλήγμα αποτελεί για το φοιτητικό κίνημα η υποβάθμιση της φοιτητικής εκπροσώπησης στα όργανα συνδιοίκησης, αφού ο ρόλος των φοιτητών γίνεται πλέον διακοσμητικός και συμβουλευτικός. Την ίδια ώρα καταργείται οριστικά το άσυλο για το οποίο αγωνίστηκε και θυσιάστηκε το φοιτητικό κίνημα και το οποίο αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των δημοκρατικών θεσμών της ελληνικής κοινωνίας.
     15 χρόνια μετά το θάνατο του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, υπό την πρωθυπουργία του οποίου έγινε η μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση για τα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται να τινάξει στον αέρα ό,τι έχει απομείνει από Δημοκρατία και Δημόσια Δωρεάν Παιδεία στη χώρα μας. Το ελληνικό πανεπιστήμιου που για δεκαετίες μόρφωνε το λαό μας και εξυπηρετούσε της ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας χάνει πλέον τον ανθρωπιστικό του ρόλο, μεταμορφώνεται σε ίδρυμα-επιχείρηση μπαίνοντας στο καλούπι και στο μονόδρομο που επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα.
     Η ΠΑΣΠ ΠΤΔΕ Φλώρινας πιστή στις αρχές της Δημοκρατίας, της Διαφάνειας, της Αξιοκρατίας και της Ισότητας θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα για πραγματική Δημόσια-Δωρεάν Παιδεία και την αποτροπή της ψήφισης του νέου Νόμου Πλαίσιο που αλλοιώνει τη φύση, το χαρακτήρα και την αποστολή του πανεπιστημίου. Καλούμε όλους τους φοιτητές να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και όλοι μαζί ν’ αγωνιστούμε για την Παιδεία που μας αξίζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: