Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Τοποθέτηση του Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Νομού Φλώρινας κ. Ευστάθιου Κωνσταντινίδη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Απριλίου υπό την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη.


Φλώρινα 09/05/2011
«Καλωσορίσατε κ. Υπουργέ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Η έλευση σας στην περιοχή έχει θετικό χαρακτήρα αφού δίνεται η ευκαιρία να ακούσετε από πρώτο χέρι τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας.
Από εκεί και πέρα όμως η επιτυχία της επίσκεψης θα κριθεί από ενδεχόμενες λύσεις που θα δοθούν σε μείζονα προβλήματα και τη νέα προοπτική που χρειάζεται να δοθεί στο αγροτικό επάγγελμα, καθώς και στα κίνητρα για την είσοδο στο επάγγελμα νέων καλλιεργητών και κτηνοτρόφων.
Θα μου επιτρέψετε να κάνω κάποιες επισημάνσεις για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα:
-      Το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε το 2010 κατά 4,5%, ενώ στην Ευρώπη παρουσίασε αύξηση της τάξης του 12,3%.
-      Η Ελληνική κτηνοτροφία βιώνει την χειρότερη κρίση όλων των εποχών.
-      Οι τράπεζες έχουν κλείσει τα ταμεία τους για τους αγρότες και τις οργανώσεις τους.
-      Το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» πάγωσε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τώρα, ύστερα από 18 ολόκληρους μήνες, βλέπουμε κάποια σημάδια κινητικότητας.
-      Ο Αναπτυξιακός Νόμος δεν περιέχει κουβέντα για τον αγροτικό τομέα.
-      Το αγροτικό ρεύμα αυξήθηκε κατά 6,1%.
-      Ο Φ.Π.Α. αυξήθηκε στα αγροτικά προϊόντα από το 9% στο 13%.
-      Αυξήθηκαν οι εισφορές στον ΕΛΓΑ, περιορίστηκαν οι ζημιογόνες αιτίες, μειώθηκαν οι αποζημιώσεις των παραγωγών και η καταβολή τους είναι χρονοβόρος.
-      Εξήμισυ χιλιάδες αγρότες παρασύρθηκαν σε μελέτες και δαπάνες για φωτοβολταϊκά και τα 2/3 από αυτούς, παρά τα τεράστια έξοδά τους, έχουν αποκλειστεί.
-      Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα σιτηρά και τις ζωοτροφές συνεχίζονται.
-      Η ΑΤΕ σχεδιάζει την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της Δωδώνης και των Ζωοτροφών.
-      Το έλλειμμα του εμπορικού γεωργικού ισοζυγίου έχει φτάσει στα 1,9 δις ευρώ.

Κύριε Υπουργέ,
Όπως έχετε διαπιστώσει η κατάσταση της αγροτικής οικονομίας είναι δραματική.
Απαιτούνται μέτρα, πρωτοβουλίες, ολοκληρωμένος σχεδιασμός, στοχευμένες δράσεις και γενικότερα αντιμετώπιση της γεωργοκτηνοτροφίας, ως αναπτυξιακού πυλώνα της Ελληνικής οικονομίας.
Η πρωτοβουλία που προωθεί το Υπουργείο για το Ελληνικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, και η «Στροφή στα Ελληνικά προϊόντα», είναι θετική, όπως και κάθε πρωτοβουλία. Από εκεί και πέρα όμως, και χωρίς να αμφισβητώ τις ειλικρινείς προθέσεις, θέλω να πω, πως η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από δύο σημαντικά στοιχεία. Πρώτον, την μείωση του κόστους παραγωγής και δεύτερον, την προστασία των Ελληνικών προϊόντων. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι τα πρώτα που θα πρέπει να εξασφαλιστούν, ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός της προσπάθειας, δηλαδή, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα.
Στην Ελλάδα καταναλώνονται 32 με 33 χιλιάδες τόνοι φασολιών. Η Ελληνική παραγωγή φθάνει τους 7,5χιλιάδες τόνους και εισάγονται 25 χιλιάδες τόνοι για την κάλυψη της κατανάλωσης. Και ενώ κανείς θα περίμενε, όπως είναι λογικό, να απορροφάται άμεσα η Ελληνική παραγωγή, σχεδόν κάθε χρόνο, αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα με αδιάθετες ποσότητες Ελληνικού φασολιού. Αυτό συμβαίνει, γιατί κάθε χρόνο αυξάνεται το κόστος παραγωγής που μειώνει την ανταγωνιστικότητά του και πολύ περισσότερο, γιατί πραγματοποιούνται αθρόες ελληνοποιήσεις εισαγόμενων φασολιών, αφού δεν υπάρχουν συγκροτημένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Η ανακοίνωση, εκ μέρους σας, της στάγδην άρδευσης της περιοχής των Πρεσπών  μας ικανοποιεί, διότι αποτελούσε στόχο των δράσεων των φορέων της Φλώρινας. Είχαμε σχεδιάσει την ένταξή του στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το οποίο όπως προανέφερα, η κυρία Μπατζελή είχε παγώσει με το αιτιολογικό της αναθεώρησης του. Μεταξύ άλλων είχαμε σχεδιάσει και την ένταξη της στάγδην άρδευσης της λεκάνης του Αμυνταίου, την κατασκευή ταμιευτήρων και αναδασμούς με τα παράλληλα έργα τους.
Παράλληλα με τη δρομολόγηση της στάγδην άρδευσης στην Πρέσπα, επιθυμούμε και εμμένουμε και στα υπόλοιπα έργα, τα οποία σας περιέγραψα, για να πραγματοποιηθούν από τον «Αλέξανδρο Μπαλτατζή», όπως ακριβώς είχαν σχεδιαστεί. Είναι μείζονος σημασίας και θα δώσουνε σημαντικές ανάσες στους γεωργοκτηνοτρόφους της περιοχής.
Κλείνοντας, σας ενημερώνω για το φράγμα της Τριανταφυλλιάς στην περιοχή του πρώην Δήμου Περάσματος και νυν Δήμου Φλώρινας. Ένα μεγάλο έργο, ενταγμένο στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο δυστυχώς κλείνει 20 περίπου χρόνια κατασκευής και ενώ έβαινε προς το τέλος του, προβλήματα, τα οποία δεν θα σας εξειδικεύσω για την οικονομία του χρόνου, μπλόκαραν την αποπεράτωση του. Προκειμένου να συνεχιστεί και να παραδοθεί, πρέπει πλέον, να ενταχθεί εκ νέου σε άλλο πρόγραμμα και σας ζητώ να ενταχθεί στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Θα είναι αρνητική εξέλιξη η μη αποπεράτωση του, διότι ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα και διότι φθάσαμε στο σημείο να κρίνεται η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία του κράτους στη διαχείριση των χρημάτων του Ελληνικού λαού και στην υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Δεν σας επιρρίπτω, όπως καταλαβαίνετε καμία ευθύνη. Στο συγκεκριμένο έργο λάθη και παραλείψεις δε σας ανήκουν, ανήκει όμως σε όλους μας η ευθύνη της συνέχειας και της συνέπειας του κράτους, που δυστυχώς, για την Ελληνική πραγματικότητα βολεύει να σταματά στην εκάστοτε κυβέρνηση ή στον εκάστοτε Υπουργό».


Από το Πολιτικό Γραφείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: