Κυριακή, 4 Απριλίου 2010

Καλλικράτης : Δυτικη Μακεδονία άρχισαν τα όργανα

Η θέσπιση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με την εκλογή 13 περιφερειαρχών τον ερχόμενο Νοέμβριο, καθώς και η κατάργηση των 54 νομαρχιών φέρνει τα πάνω-κάτω στο πολιτικό τοπίο, κυρίως στην περιφέρεια. Οι 54 νομάρχες δεν «χωρούν» στις 13 περιφέρειες και επιπλέον ο νέος «σούπερ» περιφερειάρχης, που θα εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες, αποκτά εκ των πραγμάτων βαρύνοντα πολιτικό ρόλο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται από αμηχανία μέχρι καχυποψία από το σημερινό πολιτικό δυναμικό.


Στη Δυτική Μακεδονία και οι τέσσερις νομάρχες (Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας) ανήκουν στη ΝΔ και η κινητικότητα για την αιρετή περιφέρεια έχει ξεκινήσει από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, ήταν από τους πρώτους που εδώ και καιρό είχε εκδηλώσει την επιθυμία να είναι υποψήφιος.

Ομως υπήρξαν παρενέργειες. Το εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ πήρε φωτιά τον περασμένο μήνα από τον ανοικτό πόλεμο που εκδηλώθηκε μεταξύ του νομάρχη και των «γαλάζιων» νομαρχιακών συμβούλων, Φώτη Κεχαγιά και Αρη Μπαζαντζή, με αποτέλεσμα να ακουστούν σκληρές κουβέντες εκατέρωθεν και να τεθούν οι τελευταίοι εκτός της νομαρχιακής παράταξης της ΝΔ από τον ίδιο τον νομάρχη. Και ένα τέτοιο γεγονός δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία αν ο ένας από τους διαγραφέντες -ο Φ. Κεχαγιάς- δεν ήταν υποψήφιος της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, αλλά και ένας από εκείνους που πρωτοστάτησαν στον νομό για την εκλογή του Αντ. Σαμαρά, ενώ ο νομάρχης ήταν από αυτούς που απέφυγαν να πάρουν θέση.

Ο Φ. Κεχαγιάς μάλιστα έσπευσε να διαμηνύσει ότι για όσα συμβαίνουν θα ενημερώσει τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ, Αν. Σαμαρά. Στα ονόματα που έπαιζαν μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν και αυτό του πρώην υπουργού και στενού φίλου του Κ. Καραμανλή, Χρήστου Φώλια, που υποστήριξε τον Αντ. Σαμαρά, αλλά οι τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ μάλλον απομακρύνουν το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητάς του. Βλέψεις μάλλον για θέσεις αντιπεριφερειαρχών έχουν οι σημερινοί νομάρχες. Ο τελευταίος δεν αποκλείει επίσης να είναι υποψήφιος για τον δήμο Φλώρινας. Από το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος ο πρώην νομάρχης Κοζάνης, Πασχάλης Μητλιάγκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: