Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Σκληρότερα οικονομικά μέτρα της τελευταίας 20ετίας


Η ανακοίνωση, από τον πρωθυπουργό των σκληρότερων οικονομικών μέτρων της τελευταίας 20ετίας βάζει τέλος σε ένα πεντάμηνο κυβερνητικών πειραματισμών και λαθών, που ανέβασαν στα ύψη το λογαριασμό για τον Ελληνα φορολογούμενο.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Παπανδρέου ότι διαθέτει σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και θα αξιοποιήσει τα «λεφτά που υπάρχουν» κάηκαν από τους κερδοσκόπους της αγοράς, οι οποίοι έβαλαν φιτίλι στα ελληνικά ομόλογα, εκμεταλλευόμενοι τις ατυχείς δημόσιες εμφανίσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών στα διεθνή μέσα ενημέρωσης περί πιθανής χρεοκοπίας και «Τιτανικού» της ευρωζώνης.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έπεισε ούτε την Κομισιόν ούτε τις αγορές ότι διαθέτει πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται σήμερα να λάβει επώδυνα μέτρα με πρωτοφανείς μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων, υιοθετώντας στην ουσία συνταγές Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το πρόβλημα πλέον είναι μπροστά μας. Προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε δάνεια από τους επενδυτικούς οίκους, η κυβέρνηση σπρώχνει την οικονομία στο βαθύ τούνελ της ύφεσης, που είναι σίγουρο ότι θα συνοδευθεί από χιλιάδες λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εκτίναξη της ανεργίας.

Είναι εύκολο για τον κ. Παπανδρέου να τα ρίχνει όλα στη Νέα Δημοκρατία, όμως και ανεύθυνο, καθώς ο ίδιος έχει συγκεκριμένες ευθύνες για την αλυσίδα των λαθών του που οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών. Ο διασυρμός της Ελλάδας με το τεχνητό φούσκωμα του ελλείμματος και τις Εξεταστικές Επιτροπές μπορεί να εξυπηρέτησε τις κομματικές λογικές του ΠΑΣΟΚ, όμως ανέβασε στα ύψη τις επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους, που έχουν μπροστά τους έναν ακόμη οικονομικό γολγοθά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πριν τις εκλογες μας ελεγε οτι χρηματα υπαρχουν και θα μας τα δωσει μολις ανεβει στην εξουσια .Τι στο καλο μεσα σε 5 μηνες χαθηκανε τα χρηματα αυτα , Και αν χαθηκανε ας μας πει που πηγανε.